Oricare ar fi țara, geneza unui grup Emmaus este aproape întotdeauna rezultatul unei inițiative unelor persoane din acea țară, pentru a răspunde la anumite nevoi locale, mobilizând resursele și cunoștințele locale ; niciodată nu a fost un proiect impus din exterior.

410 groupes Emmaus dans le monde

Mișcarea Emmaus este prezentă în 4 continente și 41 de țări. Nu sunt mai puțin de 410 grupuri care dezvoltă o acțiune socială locală și acționează în fiecare zi pentru cei mai săraci.

Grupurile Emmaus sunt entități autonome, care pot avea statute diferite în funcție de țări. Ele aderă la o organizație națională atunci când aceasta există (atunci când țara respectivă numără mai mult de trei grupuri membre), precum și la Emmaus Internațional, organizație creată în 1971 de către Abatele Pierre pentru a structura mai bine mișcarea.

Mișcarea Emmaus este compusă de 4 regiuni : Africa, America, Asia și Europa.

În Africa, există câte 15 organizații membre ale mișcării Emmaus, prezente în 9 țări din Africa sub-sahariană. Ele dezvoltă, în special, acțiuni în favoarea tinerilor, a femeilor și a populațiilor rurale. Acționează pentru a respecta drepturile indivizilor, mai ales drepturile femeilor și împotriva traficului de copii (copii muncitori, copii soldați…). Unele grupuri beneficiază de containere de marfă provenind de grupuri Emmaus din Europa, ceea ce reprezintă o acțiune de solidaritate internațională, esența mișcării Emmaus.

În America, cele 32 de organizații membre sunt prezente în 9 țări, în mare parte în America de Sud. Acțiunile sociale au ca țintă principală copiii, tinerii și familiile sărace. Accentul este pus pe educație, formare, igienă, sănătate și alimentație. Această regiune beneficiază și ea de programul de solidaritate Containere coordonate de către Emmaus Internațional.

În Asia, există 7 organizații membre prezente în 3 țări din Sudul Asiei și din Orientul Mijlociu. Acțiunea lor este foarte diversă, în care agricultura ecologică este o parte importantă a activităților lor.

În Europa, cele 310 de organizații membre sunt prezente în 16 țări. Franța, leagăn al mișcării Emmaus, este țara cu cele mai multe grupuri : 288 în total. Sunt împărțite în ramuri”: ramura comunitară, ramura acțiune socială & locuință și ramura economie solidară & reinserare. Altele țări au structuri mai simple. Există trei colective geografice în Europa : Colectivul Europa din Sud-Est, Colectivul Polonia-Ucraina și Colectivul România. Sunt spații consultative care permit organizarea solidarității. Permit un sprijin grupurilor care fac parte din aceste colective și care nu beneficiază de o organizație națională.

Așa cum există programul Containere la nivelul internațional, există și un program solidar de transport intra-european, coordonat de către Emmaus Europa, care permite partajul resurselelor regiunii. Emmaus Iași face parte din acest program, și este în special partener al grupurilor elvețiene, franceze, germane și engleze. Emmaus Internațional și Emmaus Europa sunt alcătuite din persoane alese prin vot, precum și salariați.

Consiliul de Administrație și Consiliul Executiv Emmaus Internațional sunt compuse de consilieri aleși pentru un mandat de 4 ani și care provin din cele 4 regiuni Emmaus. Sunt susținuți de echipe de salariați (numite secretariate). Leïla Thouret, responsabilă de programul stradal al Emmaus Iași, este consilieră Emmaus Internațional, și este și membră a Consiliului Executiv Emmaus Europa.

La Consiliul Regional Emmaus Europa (Consiliul de Administrație), sunt prezenți cei 12 consilieri Emmaus Internațional din Europa, președintele Emmaus Europa și Delegații Naționali pentru fiecare țară în care există un grup Emmaus. Gelu Nichitel, directorul fundației Emmaus Iași, este delegatul național al României.

A fost o deschidere extraordinară și o întâlnire cu tineri salariaţi, iar asta m-a încântat foarte mult.

Maryse

Consilieră Emmaus Internațional
Lucrez exclusiv (...) pentru a sprijini grupurile în acțiunile lor de solidaritate unele față de altele.

Théo

Secretariat Emmaus Europe
Colectivele sunt foarte interesante… în primul rând pentru că ne permit să descoperim alte grupuri europene.

Vincent

Adjunct Emmaus Sion (Elveția)
Eram în cadrul unei comunităţi, cu reguli, companioni, un scop.

Simon

Companion Emmaus Cambridge (Regatul Unit)
Ce-mi place, este atunci când două persoane de culturi diferite împart același entuziasm.

Nancy

Interpret voluntar la Emmaus Europa

Linkuri utile :

Emmaus Internațional : Site internet / Facebook : Emmaüs InternationalCanal YouTube

Emmaüs Europe : Site internetInstagram : emmauseurope

Text cursiv : © Emmaus internațional