Comments are off for this post

Portretul lunii : Juan Pedro, companion călător (oct. 2020)

Image

În vârsta de 54 de ani, Juan Pedro este un companion Emmaus mereu în mișcare. De ani de zile, călătorește în lume, mergând de la o comunitate Emmaus la alta. Periplul său l-a condus la Iași în luna septembrie, și va rămâne încă o lună la noi în comunitate.

Bună Juan Pedro, poți să te prezinți ?

M-am născut în Spania și am plecat în Franța cu familia mea când aveam 11 ani. Muncesc în cadrul Emmaus de 35 de ani. Când aveam 21 ani, am lucrat la Primul Emmaus, era la Paris în Franța. După aceea, am fost în Portugalia, Polonia, Italia, Elveția, Bolivia și acum România.

De ce ai ales să vii în România ?

Am căutat pe internet și am văzut că sunt două Emmaus în România, dintre care unul nu primește companioni… atunci am venit aici la Iași, pentru că voiam să văd ceva nou…

Care sunt proiectele tale în viitor ?

Rămân aici trei luni, după care, vreau să muncesc într-un Emmaus din Finlanda. Acolo, nu sunt mulți companioni, doar cinci. Aș vrea să vizitez toate grupurile Emmaus din Europa.

De ce Emmaus ?

Am descoperit Emmaus când eram tânăr, în Franța la Paris. L-am întâlnit pe Abatele Pierre și a rămas în inima mea. A ajutat multe persoane, dându-le mâncare și un acoperiș celor nevoiași.

Ce faci de când ai ajuns aici în România ?

Am sosit la comunitate în septembrie. A trebuit să mă duc la spital să fac testul Covid-19, pentru că dacă nu era făcut, nu puteam să rămân. Am ajutat la magazin, am văruit apartamentul Emmaus, în care stau voluntarii, după aceea am fost la ferma din Popești, unde am tăiat lemne și am triat fierul. Am fost și la recoltat cartofii și porumbul la Belvedere, precum și la descarcatul camionului.

Spune-ne ce te-a surprins cel mai mult aici, în comparație cu celelalte comunități Emmaus pe unde ai mai fost ?

Aici, este sărăcie, chiar dacă este o țară europeană, nu sunt mulți bani. La fel este în Polonia și în Portugalia. Modul de lucru nu este la fel aici, munca, nu este cel mai important lucru pentru responsabili. Eu, muncesc mult.

Da, înțeleg, cel mai important pentru responsabili, este bunăstarea companionilor, și după aceea, munca.

Da, asta, este foarte diferit.

Iti mulțumim foarte mult pentru eforturile pe care le-ai făcut aici, în cadrul comunității noastre. Sperăm să poți continua turneul tău european al grupurilor Emmaus în acest an, în ciuda restricțiile impuse din cauza crizei sanitare.

Comments are closed.

id quis, ipsum commodo elit. Praesent efficitur. Curabitur adipiscing Phasellus mattis