Comments are off for this post

Portretul lunii : Nazia, voluntară în cadrul fundației (sept. 2020)

Întâlnire cu Nazia, voluntară în cadrul asociației Emmaus Iași de la începutul lunii februarie. Voluntariatul ei s-a întrerupt în timpul crizei sanitare, dar totuși a putut să se întoarcă în România în iulie, când s-au redeschis frontierele. În această lună, ne-am propus să aflăm din impresiile ei despre primele luni ale voluntariatului ei în cadrul fundației Emmaus, ce a câștigat din această experiență, precum și care sunt proiectele ei pentru restul voluntariatului.

Bună ziua Nazia, în primul rând, poți să te prezinți pe scurt și să ne explici de ce ți-ai ales să faci un voluntariat de tip serviciu civic la Emmaus Iași ?

Desigur. Mă cheamă Nazia și am 24 de ani. După ce am terminat licența în psihologie la Besançon, am făcut mai multe joburi care nu erau foarte interesante, atât din punctul de vedere personal cât și profesional. Dar fiindcă nu eram hotărâtă să-mi reiau studiile, mi-am dorit să fac ceva diferit, timp de un an. Cunoșteam deja puțin Emmaus în Franța, dar nu mi-am dat seama cât de diverse puteau fi acțiunile acestei asociații. Asta este ceea ce m-a făcut să vreau să mă alătur fundației Emmaus Iași. Asta, și dorința de a călători și de a descoperi o altă cultură.

De cât timp ești la Iași și cât timp o să mai stai ?

Contractul meu de serviciu civic voluntar a început în februarie 2020 și a fost întrerupt după puțin timp, Franța și România fiind in izolare din cauza Covid-ului 19. A fost destul de frustrant pentru mine pentru că abia sosisem și n-aveam nicio idee pe ce dată puteam să mă întorc. Până la urmă, m-am întors la Iași în iulie și voi continua voluntariatul până în februarie 2021.

În ce consistă misiunea ta de voluntariat în cadrul fundației Emmaus Iași ?

Nu am o singură misiune, depinde mai mult de nevoile momentului. În februarie, am participat la programul stradal „marod”. Ajutam atunci la pregătirea sandvișurilor, la triajul hainelor și pe partea de vânzări la magazin. De când m-am întors în luna iulie, am petrecut mai mult timp la ferma din Popești și la Belvedere, unde am participat la cules porumbul, cartofii și lucerna. Am început să redactez și să ordonez scrisoarea lunii, și am tradus mai multe texte în limba engleză pentru site-ul internet, portretul lunii… Am participat și la câteva distribuiri de haine pe care le organizează Emmaus în timpul verii, în parteneriat cu FONSS (Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale).

Până acum, care sunt aspectele voluntariatului pe care le-ai preferat, și cele care ți-au plăcut mai puțin ?

Ce-mi place în această experiență, este diversitatea acțiunilor conduse de Emmaus Iași. Există aspectul „foarte social”, cum ar fi programul stradal pe timpul iernii, precum și munca din spatele programului, care face aceste lucruri posibile. Îmi place să fiu „pe teren” cu persoanele fără adăpost din orașul Iași, îmi plac și toate activitățile agricole inițiate de Emmaus la Belvedere și la Popești, pentru că mi se pare un suport de reinserare foarte interesant pe care nu-l au celelalte asociații Emmaus în lume. Până acum, nu este niciun aspect din munca mea care nu-mi place, doar situații care au fost mai dificile decât altele, mai ales la început, iar aceasta este, de asemenea, ceea ce face această experiență atât de interesantă ! Există bineînțeles, bariera lingvistică care mă împiedică să comunic la fel de mult pe cât mi-aș dori, fie că este vorba de companioni sau clienții de la magazin. Mai există și faptul că trăiesc aproape constant în comunitate, lucru cu care nu eram obișnuită înainte să vin aici.

Ce te -a surprins cel mai mult când ai ajuns la Iași ? Care sunt lucrurile care diferă cel mai mult de celelalte experiențe ale tale profesionale sau personale, în Franța de exemplu ?

În Franța, totul este, într-un fel, foarte ierarhizat și codificat. Aceasta ușurează munca pe partea de organizație, lucrurile par mai ușoare de implementat, dar mi se pare că sărăcește raportul și contactul între oameni. La Emmaus Iași, am descoperit un spirit de echipă și de ajutor adevărat, ceea ce n-am cunoscut în cadrul experienței mele profesionale anterioare.

Am fost, de asemenea, surprinsă de atmosfera foarte familială în cadrul comunității. Toată lumea este foarte primitoare și este foarte plăcut să ajungi într-o altă țară și să nu te simți singur într-un fel. Ca voluntari în serviciu civic, suntem foarte bine îndrumați în integrarea noastră. Este o transmisie bună care se efectuează între voluntarii vechi și cei noi, precum și cu alți membri ai echipei, care sunt fericiți să ne arate Iașul, și care chiar ne fac să ne simțim un pic ca acasă.

Altceva ce m-a surprins plăcut : bucătăria românească este foarte bună !

Ce îți dorești să faci în cadrul serviciului tău civic ?

Împreună cu Rémi, celălalt voluntar în serviciu civic, ne-am dori să dezvoltăm parteneriate cu unele școli din Iași, astfel încât elevii care studiază științele agricole, de exemplu, să aibă posibilitatea să efectueze un stagiu practic în cadrul fundației. Ar fi într-adevăr un schimb de cunoștințe interesant, care ar permite asociației să se dezvolte și mai mult la acest nivel. De asemenea, ne-ar permite să facem cunoscută fundația unui număr mai mare de oameni. În afară de asta, voi continua misiunile mele actuale și voi învăța limba română.

Crezi că sunt lucruri care îți vor lipsi, după ce vei termina contractul tău ?

Ce mi-ar putea lipsi cel mai mult, este ambianța de muncă de la Emmaus, ceea ce mi se pare imposibil de întâlnit în altă parte. O să-mi fie dor de companioni. Mulți dintre ei au trecut prin mai multe experiențe dificile, contactul cu ei nu este simplu, au personalități foarte puternice, foarte diferite unele de altele, și este un foarte mare câștig să lucrez cu ei.

Comments are closed.

eleifend venenatis elit. elit. ut Sed sed accumsan libero. neque. dolor ipsum