Emmaus Iași : 1997-1999

            Totul a început în 1997, odată cu vizita unui grup de oameni inimoși din Franța care si-au manifestat îngrijorarea față de copiii din centrele de plasament (în urma reportajelor difuzate de televiziuni din toată Europa), de tinerii aruncați pe strazi din centrele de plasament după implinirea vârstei de 18 ani și a persoanelor fără adăpost.

            Regiunea de Nord-Est a țarii a fost zonă cu cel mai multe centre de plasament din țară.

            Astfel, primul grup a fost format din Jack Loche și Olivier Chazy (Emmaüs Liberté), Juan Rodriguez și Anne Magdalene (Coup de Main), Monique și Yves Dusser (Emmaüs Saumur), care au venit la Iași la inițiativa Association Coup de Main Paris (avea pregătite la acea dată proiecte sociale destinate romanilor din Franța).

            Impresionați de numarul mare de tineri fără adăpost de pe strazilor Iașului și mai ales de un grup de tineri fără adăpost (peste 30 de persoane), au decis să demareze un proiect în care să amelioreze condițiile de trăi ales acestora și să îndrepte, pe cât posibil nedreptațile ce li s-au făcut acestor copii fără ca acestia să aibă vreo vina.

            Pachetul de servicii oferite a cuprins : hrana caldă de 2 ori pe săptămână, dușuri la baia publică, asigurarea unor servicii medicale și procurarea medicamentelor, sprijin acordat în vederea obtinerii actelor de identitate, identificarea unui loc de munca, informarea privind drepturile sociale, crearea unor grupuri de discuții si educație elementară (igienă, jocuri, picnic, sport, etc.).

            În dată de 18 decembrie 1999, în cotidianul francez “Le courrier de l’Est” apare un articol consacrat implicarii comunitatii Emmaus din România.

            În perioada 1999-2000, Gelu Nichițel, coordonator în cadrul fundației, participă la mai multe stagii în diferite comunitați din Franța pentru demararea unui proiect în Romania.


Înapoi la început          Emmaus Iași : 2000