Fermentația lactică este un proces biologic care folosește sarea sau oțetul. Sarea limitează creșterea microorganismelor nocive și favorizează pe acelea pe care le dorim pentru a conserva alimentele. Permite deasemenea să se păstreze consistența crocantă a legumelor. Oțetul are același rol. În rețetele românești de murături, se folosește o saramură cu oțet în care se adaugă ierburi aromatice.
La Popești se cultivă mulți ardei iuți și ardei grași. Mâncăm o parte în stare proaspătă, dar cea
mai mare parte se transformă (se conservă). Ardei în oțet sunt mereu pe masă , când se mănâncă ciorbă… și când aceștia vin din grădină, sunt mult mai buni ! Găsiți aici rețeta lui Sorin, bucătar la Popești. Simplu și rapid de făcut !
Ingrediente
Borcan de sticlă cu capac
Ardei iuți proaspeți
Oțet alb
Sare mare
Zahăr
Puneți ardeii în picioare în borcan, cu codiță sau fără. Puneți-i cât mai înghesuiți (îndesați).
Într-un castron mare, bine spălat, amestecați :
5 L de apă
1,5 L de oțet
5 linguri de sare
2 linguri de zahăr
Amestecați bine ca să se dizolvă sarea și zahărul.
Acoperiți ardeii cu această saramură. Puneți capacul bine.
Se consumă după o lună. Se pot păstra până la un an de zile.