Fermentația lactică este un proces biologic care folosește sarea sau oțetul. Sarea limitează creșterea microorganismelor nocive și favorizează pe acelea pe care le dorim pentru a conserva alimentele. Permite deasemenea să se păstreze consistența crocantă a legumelor. Oțetul are același rol. În rețetele românești de murături, se folosește o saramură cu oțet în care se adaugă ierburi aromatice.
Această rețetă de dovlecei în oțet ne-a fost dată de Anne-Lise, țesătoare din Elvetia, voluntară la Popești… o rețetă care ne-a permis să nu facem indigestie din cauza dovleceilor în timpul verii… și ne-a bucurat în timpul iernii !
Ingrediente :
dovlecei
ceapă
sare mare
oțet de vin
zahăr
curry
boabe de piper negru
borcane din sticlă cu cauciuc
Această rețetă, foarte simplă de făcut, se face în mai multe zile.
Prima zi
Amestecați într-un bol :
3 kg de dovlecei tăiați în cuburi de 1-2 cm
1 cană de ceapă tăiată în felii
½ cană de sare
A două zi
Clătiți bine și adaugați :
3 căni de oțet de vin
3 căni de apă
2 căni de zahăr
3 linguri de curry
1 lingurițe de boabe de piper negru
A trei zi
Scurgeți dovleceii. Se clocotește oțetul, după care se toarnă clocotit pe dovlecei.
A patra zi
Puneți pe foc timp de 10 minute
Se pune în borcane și se închide imediat
Se așteaptă 6 săptămâni înainte de a consuma.