Întâlnire cu Leïla și Maureen…
Leïla și Maureen sunt voluntare în cadrul serviciului civic, responsabile în proiectul agroecologic al fundației. Leïla este voluntară din luna octombrie 2017, și experiența sa ca voluntară se apropie de sfârșit. Maureen este voluntară din luna februarie 2018. Care este parcursul lor, care au fost misiunile lor până acum, care este impresia lor despre Emmaus ?
Buna fetelor ! Prima întrebare : cum ați aflat de fundația Un Coup de Main Emmaus Iași ?
Leïla : Am studiat un an de zile la Iași, prin programul european Erasmus acum patru ani, din septembrie 2014, în domeniul biologiei/ecologiei. Pe durata acestui an Erasmus, am avut oportunitatea să particip la un șantier, respectiv la construirea unei sere din materiale reciclate, împreună cu companionii Emmaus, la Popești (fundația are, în acest sat la 40 de km de la Iași, o fermă și un centru rezidențial, ed). Deși locuiam la două străzi de fundație, la acel moment de început, nu știam că există Emmaus în România. Emmaus, este un mod de viață care are un sens pentru mine. În Franța, mă duc regulat în magazinele Emmaus. Atunci, când am descoperit că există și aici Emmaus, m- am dus, împreună cu colegele mele, să cumpărăm din acest magazin. Am simpatizat cu voluntarii francezi, care lucrau la fundație, în special cu Timothée. Proiectul serei a fost imaginat de Timothée și de prietenul unei alte studente. Este un proiect care vine de la studenți.
Maureen : Eu, cunoșteam deja Emmaus în Franța, cu magazinele second-hand, dar nu cunoșteam proiectul Emmaus în detaliu. Doream să fac un serviciu civic și am văzut oferta postată de Emmaus Iași, la începutul anului. Misiunea mă interesa, atunci am ales. Mulțumită acestui serviciu civic, am cunoscut mai bine fundația și m-am interesat de toate detaliile proiectului Emmaus.
Care sunt misiunile voastre în cadrul fundației ?
Leïla : Am fost recrutate pentru misiunea din Popești, adică pe proiectul agroecologic. Aceasta misiune înseamnă participarea la dezvoltarea agricolă a fundației, în special la grădinărit. Dar de fapt, lucrăm și la Iași și la Popești, având sarcini administrative, câteva activități la magazin, la depozit. Chiar la Popești, nu facem doar grădinărit : participăm la organizarea magazinului, la curățenie,la bucătărie… Și nu facem tot timpul aceleași lucruri împreună.
Maureen : Cum a zis Leïla, am fost recrutate pe misiunea agroecologică, dar de fapt, fundația are nevoie de mai multe competențe și de mână de lucru, atunci trebuie să facem mai multe lucruri diferite, atât la Iași cât și la Popești, atât pe parte administrativă cât și munca pe teren.
Leïla : Sunt de acord, înainte să începi voluntariatul, nu te aștepți să participi la curățenie. Și în același timp, traduci actele de vamă pentru sosirea camioanelor de donații.
Maureen : Poți participa la un festival cu un stand sau găti dovleceii zucchinni cultivați la Popești !
Leïla : Munca noastră este atât semănatul legumelor cât și sprijin acordat companionilor la activități menajere și la o alimentație mai sănătoasă.
Maureen : Vorbești cu companioni despre proiectele lor dar, de asemenea, participi la o gândire colectivă, cu toată echipa, despre “cum se poate reorganiza juridic fundația”.
Ce vă interesează cel mai mult în acest serviciu de voluntariat civic ? Ce proiecte vreți să dezvoltați cel mai mult ?
Maureen : N-am o misiune în particular care mă interesează mai mult decât altele. Tocmai, îmi place multi-disciplinaritatea lucrurilor și să am oportunitatea să lucrez peste tot. Acest lucru permite să participăm la tot și să mergem “pe teren”, cum am zis deja, adică să muncim cu companioni, etc. și în același timp să ne gândim la ceea ce este Emmaus, să lucrăm cu Emmaus Europa și Emmaus Internațional, să ne gândim la problemele migrației , la sărăcie, la inserția persoanelor aflate în situație precară. Este această ambivalență între munca de teren și pasul înapoi în timp care mă face sa fiu foarte interesată.
Proiectul global al Emmaus Iași mă interesează foarte mult. Cred că la început, a fost înființat în regim de urgentă : primim companionii, le dăm un loc de muncă, un adăpost… Și acum, ce este interesant, este că ne gândim pe termen lung, despre ce vrem să devină aceștia, dincolo de nevoile primare. La început, era proiectul agricol care m-a motivat foarte mult, și încă este cazul. Dar îmi dau seama că îmi place cel mai mult aspectul de formare a companionilor.
Leïla : Ca și Maureen, îmi place acest aspect în care ești pe teren, cu lucruri foarte concrete și în același timp într-un proces de gândire, de reflexie. Suntem într-o perioadă a fundației Emmaus Iași, în care, ne gândim la probleme fundamentale și este foarte interesant, pentru că luăm parte la discuții și la luarea de decizii. Concret, ce îmi place cel mai mult este proiectul agricol : îmi place agricultura și este domeniul studiilor mele. Mi-ar place să muncesc mai mult în acest domeniu dar pe de altă parte, cred că misiunea mea nu trebuie să fie doar despre asta. Îmi place să fac ordine în pod (unde sunt stocate donații, ed), și să rânduiesc în general, pentru că îmi place să organizez lucrurile.
Pentru a vorbi mai mult despre proiectul agricol, el este important pentru mine, pentru că, eu cred că suveranitatea alimentară este ceva foarte important. La Popești, nu suntem la un nivel de autonomie alimentară, dar să încercăm să mergem în acest sens, este esențial pentru Emmaus. Și cred că asta este în acord cu filosofia și logica mișcării Emmaus, care dorește să permită oamenilor să-și găsească autonomia, cât și tehnicile blânde cu mediul, care corespund principiilor care sunt importante pentru mine. Este acest ansamblu care îmi place, faptul că mergem spre autonomie, că avem ceva care ne aparține, pentru a nu depinde de ceilalți.
Care este amintirea cea mai remarcabilă al perioadei voastre de voluntariat ?
Maureen : Sunt o mulțime ! De exemplu, m-au marcat persoanele care au fost în trecere în vizită la Emmaus (parteneri, voluntari).
Leïla : Participarea la Colectivul Migrație în Bosnia m-a marcat, cât și Colectivul România de la Iași. Sunt amintiri bogate.
Maureen : Orice moment în care am realizat că Emmaus Iași evoluează, sau că unele lucruri trebuie să evolueze. Nu sunt neapărat amintiri pozitive, dar m-au făcut să mă gândesc. De exemplu, când realizez că unele lucruri, pe care am crezut că le cunoaște toată lumea, ca noțiunea de a împărți cu ceilalti, nu sunt, de fapt, cunoscute si dobândite dacă nu ai primit o educație în timpul copilăriei. De exemplu, când, la masă, vezi companionii că iau tot pentru ei. Dar, dacă iei în considerare trecutul lor, viața lor în ansamblu, te gândești că este normal să aibă acest comportament.
Și invers, toate momentele în timpul cărora am vorbit cu companionii, și am constatat evoluția relațiilor noastre, aceste momente m-au marcat. La început, companionii nu vorbesc mult, câțiva sunt închiși, dar în timp, când te întâlnești cu ei mereu la magazin, când îi vezi epuizați dar vorbesc cu tine despre proiectele lor viitoare, te gândești că munca noastră zilnică permite să deblocheze lucrurile.
Și ședințele săptămânale ne permit să constatăm asta : lucrurile merg mai departe.
Leïla : Când companionii sunt mulțumiți de munca ta, și asta este important. Nu trebuie să așteptăm o recunoștință, nu muncim pentru asta, dar atunci când îți mulțumesc pentru munca ta, pentru ce faci, este foarte sincer ceea ce spun.
Maureen : În special cand la început, trebuie să le dovedești. Atunci, când lucrurile evoluează, este o plăcere.
Leïla : Un alt lucru care m-a marcat : o dată, mergeam pe stradă și vorbeam in franceză. Înaintea mea, era Cornel (o persoana fără adăpost, beneficiar al programului nostru “Prânzul de Noapte”, ed.). El nu vede foarte bine. Mi-a recunoscut vocea, și a spus “Ah, Leïla !” chiar dacă eram la doi metri în spatele său. Nu este ceva imens, nu este un discurs grozav, dar când oamenii te recunosc, ca un coleg, un prieten, este marcant.
Inca ceva: in momentul plecarii in vacanța, una dintre mașini s-a stricat la mijlocul distantei. Maureen imi trimitea mesaje, si acestea au fost momentele principale : “Ora 3 : am plecat”. “Ora 4 : mașina s-a stricat, Florin încearcă să repare”. O oră mai târziu : “Florin încearcă încă să repare”. Și apoi : “Ajutor, ar trebuie să veniți să ne aduceți o mașină !”. Așa că am ajuns ca salvatori.
Ce v-a adus acest voluntariat ?
Leïla : Sunt mai răbdătoare ! Și mă simt mai sigură de mine, pentru că trebuie, ca voluntari, să știm sa ne impunem, să punem lucrurile la punct, să le explicăm, să fim înțeleși, și să ne asigurăm ca lucrurile să fie aplicate, iar în același timp, trebuie să fie un schimb, un dialog. Acest voluntariat m-a facut sa caștig și în umilintă , pentru că la început, ai o mie de idei, vrei să schimbi funcționarea întregului Emmaus, și după un timp îți dai seama că lucrurile sunt foarte greu de schimbat.
Maureen : Libertatea noastră de acțiune, și în același timp, suntem într-un cadru îngust. Dar libertatea pe care o avem în munca noastră este incredibilă. Este exact ce am căutat într-o experiență de voluntariat : o experiență de teren. Mai mult, avem posibilitatea să reflectăm, la scară mai mare, datorită rețelei Emmaus. Ai posibilitatea să faci ceea ce îți place : dacă îți place mai mult agro-ecologica și grădinăritul, poți să muncesc mult mai mult pe acest proiect și să poți să dezvolți proiecte. Este greu, pentru că trebuie să urmărește echipa pe care o ai în spate, dar ai această posibilitate, și asta îti aduce o mulțime de autonomie si, inițiativă. De asemenea, câștigi mult din punct de vedere uman, pentru că ești zilnic în contact cu persoane care n-au o viață ușoară… te aduce cu picioarele pe pământ. Când ești pe stradă, când împarți ciorbă oamenilor fără adăpost știind cu siguranță că este sigura lor masă a zilei, sau când vorbești cu un companion și te gândești că viața lui n-a fost ușoară, chiar dacă nu este tot timpul ușor să lucrăm împreună, înțelegi că a fost o adevărată luptă pentru el să ajungă astăzi până aici : și atunci faci un pas înapoi. De asemenea, m-am întâlnit cu colege de apartament și colegi minunați !
Aveți proiecte pentru viitor ?
Leïla : De ceva timp, doream mult să rămân. Un an, este foarte scurt, și proiectul Popești mă motivează într-adevăr. Pentru că este nevoie de un al doilea responsabil la Popești, postul de co-responsabil mi-a fost propus, și am acceptat. Cred ca este o mare oportunitate : mă sperie foarte mult și, în același timp, cred că poate fi minunat. Atunci, voi sta la Emmaus Iași cel puțin doi, trei ani, a priori.
Maureen : De ce nu să rămân la Emmaus Iași un pic mai mult ? Contractul meu de voluntariat se termină în patru luni, și este frustrant să nu rămân, pentru că funcționarea este destul de ciclica. Atunci, ar putea fi interesant să rămân pentru a încerca din nou lucrurile și proiectele. La început, îmi propusesem să fac o formare pentru a lua concursul in serviciul public francez și să înființez un proiect de antreprenoriat în Franța, în satul meu natal.
Aveți ceva de adăugat ?
Amândouă : Mersi, Emmaüs Iași ! Și îți mulțumim Mélodie pentru acest interviu.
Maureen : Aș vrea să mai spun că acest an a fost minunat fiind voluntară împreună cu Leïla. Sunt foarte bucuroasă să rămână !
Leïla : Avem o echipă super, cu o atmosferă bună. Din punct de vedere uman, acest an a fost plin de experiențe și satisfacții, în ciuda dificultăților. În curând, doi voluntari noi vor ajunge, și așteptăm venirea lor cu nerăbdare !
Maureen : Sper ca ei să facă treburile casei ! (râde)
Un mare mersi amândouă pentru acest moment și implicarea voastră !