La începutul anului, ne întâlnim cu Loredana, care lucrează in programul « marod ». Ne povesteste despre munca sa și care sunt impresiile sale despre acest program.
Cum ai descoperit Emmaus ?
Sinceră să fiu, nu știu de foarte mult timp de fundația Emmaus, treceam des prin fața magazinului și a comunități, însă nu mi-am pus niciodată întrebarea cu ce se ocupă. Am aflat de Fundația Emmaus în momentul în care am găsit anunţul de angajare, atunci am intrat pe internet și am citit despre Fundația Emmaus și despre obiectivele ei.
Care este rolul tău la Emmaus ? Care este programul tău în fiecare zi ?
Sunt angajată în Fundația Emmaus ca și asistent social pe programul Marod. Mă ocup de oamenii străzii de pe raza orașului Iași. În fiecare zi, merg în stradă pentru a le asigura o masă caldă și hainele de care ei au nevoie pentru a trece mai ușor peste perioadele friguroase din timpul iernii.
Care sunt etapele necesare pentru a pregăti un marod ?
Dimineaţa ne ocupăm de cumpărături, în unele zile pregătesc haine pentru oamenii străzii, iar la amiază ne ocupăm de tot ce ține de masă : pregătim sandvișurile, ceaiul, fierbem ouăle și pregătim supa.
Constați o diferență între ce ai învățat la școală și ce faci pe teren ?
Diferența este că am studiat foarte puțin despre oamenii străzii. Mi-am dat seama că este o categorie de beneficiari ai sistemului de asistență socială din România pe care se pune foarte puțin accentul.
Ce părere ai despre munca ta ? Despre Fundatia Emmaus în general ?
Sunt mulțumită de ceea ce fac eu. Sincer este foarte greu, dar consider că m-am acomodat foarte repede și știu exact de ceea ce au eu nevoie. Pe lângă faptul că nevoia cea mai mare este de hrană dar și de a vorbi cu ei. Foarte mulți vin și îmi povestesc din întâmplările lor.
Fundația Emmaus face un lucru foarte frumos pentru oamenii străzii. În Iași sunt puține fundații care se ocupă de ei.
Dacă ai putea, ce ai schimba în treaba ta ?
Dacă aș putea să schimb ceva, singurul lucru de care eu am nevoie sunt voluntari. Ar trebui să se implice mai mulți voluntari din exterior care se cunosc cu adevărat nevoile acestui categorii de persoane.