Portretul lunii : Ema, stagiară la Emmaus Iași (dec. 2021)

Sammy : Pentru portretul lunii decembrie, o prezint pe Ema, care a petrecut trei luni în cadrul fundației Emmaus Iași, ca stagiară. Ema, te las pe tine să te prezinți.

Ema : Bună ziua, mă cheamă Ema, am 21 de ani. Înainte de a veni la Iași, am terminat o facultate tehnică în domeniul dezvoltării și al dinamizării teritoriului.

Sammy : Cum de ai ales sa vii în România, la Iași, ce te-a interesat?

Ema : Acum doi ani, aveam un proiect să vin pentru un stagiu de practică în domeniul studiilor mele. Proiectul meu era să pun pe picioare un proiect de animație culturală în cadrul unei asociații pe care o cunoșteam deja, și care îmi plăcea. Din cauza Covid-ului, nu am putut să vin. Din cauza asta am ajuns aici în Iași cu doi ani mai târziu, în afara cadrului studiilor mele.

Sammy : Poți să ne explici care a fost proiectul tău aici ?

Ema : Am făcut deja un stagiu de practică la Emmaus în Franța, unde am organizat o expoziție de fotografii despre diferitele activități și procesul Emmaus. La Iași, am organizat o expoziție de fotografii care a pus în valoare toate activitățile dezvoltate de către Emmaus.
Am făcut multe poze la Belvedere, puține poze la Popești și la centrul din Iași, și mai multe poze în cadrul programului stradal „Prânzul de Noapte”. Cu aceste fotografii, am făcut o expoziție la „Cuib”, care este un restaurant vegetarian cu zero deșeuri. Pentru a prezenta puțin mai mult proiectul și a sensibiliza publicul larg, am luat interviuri persoanelor fără adăpost care și-au dorit, astfel încât să ne povestească puțin despre viața lor și despre cum au ajuns să trăiască în stradă.

Sammy : Te-ai implicat în diferitele activități ai fundației. Care momente te-au marcat
pe timpul șederii tăi ?

Ema : La început, am petrecut mult timp la Belvedere, am muncit acolo mai multe zile. Asta
m-a marcat destul de mult, pentru că terenul Belvedere fiind în mijlocul câmpurilor, am avut
senzația că sunt într-o bulă. Este foarte plăcut. Nu aveam prea multe cunoștințe în domeniul
bricolajului așa că am învățat foarte mult acolo. Am participat destul de mult la marod (programul stradal „Prânzul de noapte, ndlt). Cred că primul „marod” la care am participat, nu pot să-l uit. Mi-a rămas în minte, pentru că fețele acestor oameni sunt fețe pe care în general le evităm, și să fim în prezența atâtor de mulți oameni care sunt în suferință, a fost destul de izbitor.

Sammy : Care au fost impresiile tale despre Iași, Emmaus și România?

Ema : Nu cunoșteam deloc țările din Europa de Est, sunt peisaje total diferite. Au fost o mulțime de lucruri noi și descoperiri. Am iubit Iasul, dinamica orasului, istoria lui. Emmaus a fost o experiență incredibilă, trei luni cu adevărat grozave. A fost prima dată când am lucrat într-o echipă atât de respectuoasă și grijulie. Am avut și colegi de apartament grozavi, am
râs bine timp de 3 luni !

Sammy : Care sunt proiectele tale în viitor ?

Ema : Am mai multe proiecte de viitor. Dacă nu le aveam, mi-ar fi plăcut să rămân aici ! Mi-ar fi placut, în caz ideal, să mă integrez într-o asociație feministă în străinătate. Am o oportunitate în America latină. O altă posibilitate ar fi la New York, aș putea să fiu bonă. Ar fi o poartă spre viitor, pentru a-mi relua studiile sau pentru a face un voluntariat. Nu contează destinația, important este să fie în legătură cu feminismul.

Sammy : Îți mulțumesc pentru interviul, te mai primim oricând !