În această lună, am primit în vizită pe colegii noştrii din vestul României : ocazie să ne întâlnim cu Enzo, voluntar la Emmaus Satu Mare, care ne povestește despre misiunile lui și părerea lui despre comunitatea noastră din Iași.
Bună, poţi să te prezinţi în câteva cuvinte ?
Sunt Enzo Alloumelou, am 19 ani și fac un serviciu civic voluntar la Emmaus Satu Mare.
De ce ţi-ai ales să faci un serviciu civic voluntar la un Emmaus în România ?
Am ales să fiu voluntar la Emmaus Satu Mare pentru că proiectul lor social îmi plăcea foarte mult. Cât despre România nu cunoșteam nimic. Proiectul din Satu Mare îmi corespundea : dacă Emmaus ar fi fost în Albania, ar fi fost la fel pentru mine.
Cunoşteai Emmaus înainte să vii aici în România ?
Nu cunoşteam prea bine Emmaus, am văzut anunţul pe site-ul Serviciul Civic Voluntar Francez. În Franţa, mergeam la Emmaus doar ca simplu client.
Ce ţi-a plăcut la comunitatea din Satu Mare ?
Acolo, avem pe bune un proiect de reinserare profesională pentru tineri. Munca se face cu echipa pedagogică, și muncim cu tinerii (ed : la Iași se spune companioni, la Satu Mare se spune tineri) într-un fel care îmi pare mai uman. De exemplu, când eşti educator în Franţa, trebuie să fii strict, tipicar.
La noi, există un cadru, nu putem face orice, doar că dacă simți că ar fi bine să mergi la o bere cu un tânăr, pentru că el simte nevoia să vorbească cu tine, poți.
Care sunt misiunile tale ?
Ca voluntari, suntem polivalenţi : mergem la triat haine, la magazin. De două ori pe săptămână, facem activităţi cu tinerii, mergem la teatru, la un concert simfonic, mergem la sala de sport, la piscină. Eu, sunt mai mult pe partea culturală iar altă voluntară este mai mult pe partea sportivă, ne- am partajat natural !!! O seară pe săptămână, ne ocupăm de cină la comunitate împreună cu un tânăr, și un weekend pe lună, rămânem toată ziua.
Cum se face munca cu tineri ?
Muncim cu ei, chiar dacă pot fi autonomi câteva ore la magazin. Și echipa de transport se descurcă bine. Primim tineri cu vârsta între 18 și 35 de ani care ies din case de copii sau care sunt pe stradă.
Vin pe singuri la noi, suntem cunoscuţi în Satu Mare. Rolul nostru este să-i facem să fie autonomi. În fiecare lună, pun de o parte o sumă de bani care le va permite să aibă o locuinţă mai târziu. Acum, sunt trei tineri de la noi care merg la şcoală. Se descurcă bine, asistenta noastră socială se ocupă de asta : « the best assistante of the world » (cea mai bună asistentă din lume !, ndlt). Acum puţin timp, trei tineri şi-au închiriat un apartament, ceea ce mi se pare super tare, misiune îndeplinită.
Ai venit la Iași… spune-ne părerea ta ?
Voi, la Iași, primiţi în comunitate oameni mai diferiţi, este bine pentru că sunt și mai responsabili, autonomi, pot munci singuri. Munciţi mai mult împreună, cu mai puţină ierarhie. După… Popeşti ! Este super, îmi place foarte mult acest proiect, un pic ca o şedere de pauză într-un mediu potrivit și securizat. Asta, este ceva despre care vreau să vorbesc, să împărtășesc, la Satu Mare. Și “marod”, mi se pare că avem nevoie la Satu Mare.
Care sunt proiectele tale în viitor ?
Mi-aş dori foarte mult să rămân în România, în primul rând pentru că îmi place mâncarea românească (foarte important) ! Și oamenii, mi se pare că putem lua legătura mai ușor. Dacă pot, o să rămân la Emmaus. În orice caz, vreau să lucrez în domeniul social.