Portretul lunii : Jean-Philippe, responsabil la Emmaus Satu Mare (mai 2022)

În această lună, dorim să vă înfățișăm un portret realizat de către echipa Emmaus Europa : un interviu cu Jean-Philippe, responsabil la Emmaus Satu Mare. Ne vorbește despre organizarea unui transport solidar, dar mai ales ne dezvăluie tot ce se ascunde în spatele acestor inițiative de a pune în comun donațiile între grupurile Emmaus care primesc mult și cele care primesc mai puțin.

Ne poți prezenta rapid Emmaüs Satu Mare?

Comunitatea noastră primește 25 de tineri cu vârste între 18 și 30 de ani care provin din sistemul de protecție a copilului. Deosebit de vulnerabili, marea majoritate dintre ei au suferit traume în copilărie și adolescență. Ei vin la noi cu mari dificultăți relaționale, educaționale și de integrare… Ne aflăm așadar la răscrucea dintre o comunitate și o întreprindere de reinsertie.

Pe de o parte, comunitatea: le învățăm să devină autonomi în viața lor cotidiană, să aibă grijă de ei… Toate acestea asociate cu o adevărată muncă educațională: reluarea școlii, discuții individuale și grupuri de sprijin pe anumite teme (gestiunea emoțiilor, relații…).

Și pe de altă parte, „integrarea profesională”: două magazine de mobilă, bric-a-brac… care permit tinerilor să aibă experiență profesională, și care permite Emmausului Satu Mare să aibă venituri ca să le susține.

Cum aprovizionați aceste două magazine?

Ca majoritatea grupurile Emmaus, facem colecții locale, dar neapărat într-un mod limitat: cultura donației inexistentă în România sau donații de proastă calitate, chiar deșeuri… Știind ca canalele de reciclare nu sunt la zi, există un risc real de a îngroparea deșeurilor atunci când sunt aruncate.

Cea mai mare parte a aprovizionării se realizează așadar datorită transportului solidar, trimis de grupurile Emmaus partenere cu care am creat legături strânse.

Ce se află în spatele acestui tip de parteneriat, de legături între grupurile Emmaus?

Chiar dacă sprijinul economic oferit de transportul solidar este esențial, aceste parteneriate sunt și o oportunitate de a crea legături reale cu alte grupuri din Europa prin schimburi de companioni, vizite între grupuri etc.

Mulți dintre tinerii noștri fac stagii de practică cu grupuri partenere. Ei petrec câteva zile sau săptămâni acolo, pregătesc următorul camion și, de asemenea, învață multe despre viața în afara comunității lor. Într-un fel, „părăsesc cuibul” și se regăsesc într-un loc nou, care le bulversează obiceiurile (diferență de limbaj, contact cu persoanele în vârstă etc.), dar care este și protejat. Majoritatea tinerilor revin mai maturi, cu o mai mare încredere în sine.

Aceste schimburi sunt cu adevărat benefice. Vorbeam despre un „Erasmus pentru companioni”, chiar asta e! Și când apar dificultăți în timpul șederii lor într-o comunitate prietenoasă, este întotdeauna o oportunitate pentru ei de a-și învăța limitele și, pentru noi, modalități de a studia pentru a-i sprijini mai bine. Suntem norocoși să avem parteneri de încredere gata să „încerce” cu noi.

Din punct de vedere logistic, ce înseamnă „trimiterea unui transport solidar”?

Primul lucru de spus: nu este complicat să trimiți un camion! Nu este multă muncă administrativă, și este ușor de făcut. Noi, ca grup primitor, avem grijă să găsim un transportator. Ceea ce este complicat este mai degrabă partea „mărfii”: calitatea donațiilor trimise și cantitatea acestora. Un camion încărcat la doar 70% va avea un impact asupra profiturilor realizate în fine, și asupra modelului nostru economic. La fel, un camion al cărui material nu este de bună calitate are un risc mare de a ajunge la tomberon, cu acest risc de a fi îngropat. În ambele cazuri, impactul asupra mediului contravine și valorilor pe care le susținem la Emmaus.

Noua constrângere este creșterea prețurilor la benzină, iar România nu este cruțată. Astăzi, un camion reprezintă o cifră de afaceri între 7000 și 9000€ în Satu Mare, pentru costuri de transport de până la 3000€ (față de 2200€ anul trecut). Calitatea și cantitatea încărcăturii sunt cu adevărat esențiale pentru ca camionul să fie profitabil și să fie în conformitate cu principiile noastre.

Atunci ce este un camion ideal?

Când îmbină schimburile umane, calitatea și cantitatea! O primă posibilitate este să trimiți tinerii la fața locului să aleagă conținutul camionului, să ajute la încărcare și să-i motivezi pe toți să încarce bine. Chiar dacă are și un cost, este foarte important să creezi o legătură pe termen lung și, așa cum am menționat mai sus, este o experiență grozavă.

O altă bună practică (pentru grupul expeditor) este studierea în detaliu a nevoilor grupului primitor. Ideea este ca marfa sa corespundă cu ceea ce cauta clientii nostri la fața locului.

Anul trecut ne-am întâlnit cu două grupuri, iar împreună am întocmit o listă precisă a nevoilor noastre: stil de mobilier, bibelouri, tip de veselă… și nu mai vorbim de calitatea ambalajului obiectelor, „maltratate” la încărcare, în timpul transportului și la descărcare. Toate aceste întrebări sunt importante!

Alte grupuri cu care există legături de mult timp sunt deja conștiente de nevoile noastre și ne simțim „ca acasă” atunci când venim să participăm la încărcare.

Ce ai vrea să spui unui grup care dorește să se implice mai mult în solidaritatea internațională și în special în solidaritatea transporturilor?

Transportul solidar este un mod foarte Emmaus de a trăi solidaritatea. Concret, implică companionii, angajații și voluntarii grupului de trimitere; aceasta creează un beneficiu real și tangibil pentru companionii grupului primitor. Aceasta nu este doar o altă activitate, această abordare face parte din ADN-ul Emmaus: o punere în comun a donațiilor Emmaus, care face posibilă oferirea de muncă unei întregi comunități și menținerea acesteia în viață. Și este o aventură grozavă!

Vrei să adaugi ceva ce nu te-am putut face să spui?

Întotdeauna există ceva de adăugat! Suntem foarte recunoscători grupurilor Emmaus care ne susțin de mult timp. Și recomandăm celor care încă ezită să încerce aventura, cu noi sau cu alte grupuri europene care au nevoie și de ea, în România dar și în Polonia, Bosnia și Herțegovina sau țările baltice!

© Emmaus Europa