Portretul lunii : Margot, Emma şi Perrine, voluntare în cadrul taberei (august 2018)

Această lună, ne întâlnim cu trei fete din Franţa…

Margot, Emma şi Perrine fac parte din asociaţia Cercetaşi şi Ghiduri din Franţa. În cadrul taberei noastre internaţionale, au venit să trăiască şi să muncească cu noi pe timpul de trei săptămâni. Au avut bunătatea să ne povestească parcursul lor şi experienţa lor în România !Portretul lunii August 2018 : Perrine, Emma si Margot - Emmaüs Iasi România

Buna fetelor, puteţi să vă prezentaţi pe rând ?

Perrine : Eu sunt Perrine, vin din oraşul Le Havre, Franţa. Studiez la Paris, într-o şcoală de inginerie.
Margot : Mă cheamă Margot, am 20 de ani. Vin şi eu din oraşul Le Havre, unde studiez. Sunt în al doilea an la drept.
Emma : Mă cheamă Emma, an 19 de ani, Fac si eu studiile în drept în oraşul Le Havre. Locuiesc lângă oraşul Honfleur.

În care context aţi venit la Emmaus Iaşi ?

Margot : Am venit în cadrul grupului “Cercetaşi şi Ghiduri din Franţa”. Este o ramură pentru tineri cu vârste cuprinse între 17 şi 21 de ani, în care tinerii trebuie să pregătească proiecte de solidaritate internaţională. Pentru o perioadă de doi ani, muncim pentru a câştiga bani, care, ne permit astfel, să plecăm şi să muncim într-o asociaţie, şi să ne întâlnim cu cercetasii locali.
Suntem liberi să alegem asociaţia în care vrem să muncim.

Puteti participa doar o data la un astfel de proiect ?

Margot : Putem să participam de mai multe ori , dacă vrem. Proiectul se derulează în doi ani : in primul an proiectul se derulează la scară naţională. Atunci, anul trecut, am fost la Emmaus din Mans (Franţa). Al doilea an proiectul se poate derula la nivel international, astfef că, acest an, am ales România.
Emma : Există şi un al treilea an, care urmăreste continuitatea proiectului. Impărtăşesti celorlalţi experientele trăite in anii anteriori.

Puteţi explica în câteva cuvinte ce sunt Cercetaşii şi Ghiduri din Franţa şi cum funcţionează structura ?

Margot : Cercetaşii, este o organizaţie care are ca scop să înveţe tinerii să trăiască împreună, în natură şi cu anumite valori. Asociaţia a fost creată acum o sută de ani. Aceasta urmărea să-i înveţe pe tineri să trăiască împreună şi să realizeze proiecte. Sunt mai multe mişcări Cercetaşi în Franţa. În funcţie de oraşe sau regiuni, sunt organizati în grupuri diferite. Noi, de exemplu,
facem parte din unul dintre grupurile din Le Havre. Fiecare grup este impărtit în mai multe grupulete, în functie de vârsta. Şi la Cercetaşi (ca la Emmaus), ne numim companioni : suntem grupul de tineri cu vârste între 17 şi 21 de ani.

Puteţi descrie şederea voastră în România ? Ce aţi facut la fundaţie ?

Emma : În total, am petrecut trei săptămâni şi jumătate în fundaţie. Am stat mai mult la Iaşi, câteva zile la Popeşti, şi ultima săptămână era o săptămână de cunoaştere a regiunii.
Margot : La Iaşi, cel mai mult timp am lucrat la trierea (sortarea) hainelor din pod (podul este locul în care sunt stocate hainele, ed). Era o grămadă uriasă de sortat şi de făcut ordine. După aceea am ajutat să punem in ordine marfa din magazin, să triem vesela, bijuteriile… Am testat mai multe modalităti de lucru, era interesant. Le Popeşti, era un pic diferit : am muncit la grădină cu Maureen şi Leïla (voluntarele care lucrează pe proiectul agro-ecologic, ed), şi ne-am dus la Sârca pentru a face grădinarit.

Înainte de a veni, care erau asteptările voastre ?

Margot : Nu am ştiut exact la ce să ne așteptăm. Ne-am documentat putin despre Iaşi, pentru că nu cunoşteam aproape nimic despre oras sau regiune. Am citit despre istoria regiunii. Dar, cred ca, am preferat să fim surprinse si sa descoperim singure locurile.

Nu vorbiţi româneşte… atunci cum aţi reuşit să comunicaţi cu companioni ?

Margot : Au fost momente foarte amuzante, nişte quiproquo, dar la sfârşit, am reuşit tot timpul să fim înţelese.
Emma : Cu un amestec de engleză, franceză, română,
Margot : Am început să învăţăm limba română cu ei.

Nu erati la prima experienţa a voastră legata de Emmaus.

Perrine : Anul trecut, am petrecut o săptămână într-o comunitate Emmaus, în oraşul Le Mans (Franţa), am muncit împreună cu companionii din această comunitate. Mai ales, ne-am ocupat de magazin : am triat jucării, haine… La fel ca aici la Iaşi, am trăit cu companionii.
Margot : Comunitatea franceză era mult mai mare decât cea de aici. Erau aproape patruzeci de companioni. Ambianţa era diferită, totuşi regăsim puncte şi valori comune cu comunitatea din Iaşi.

Cum aţi aflat de Emmaus Iaşi ?

Margot : Prin site-ul Emmaus Internaţional. Acesta contine toate grupurile Emmaus.

Atunci, după experienţa voastră de anul trecut, aţi vrut să reveniţi în cadrul Emmausului ?

Toate : Da.
Perrine : De fapt, am avut o impresie bună.
Emma : Dupa prima experienţă, ştiam că era ceea ce vream să facem.

Cunoşteaţi Emmaus înainte să lucraţi în Le Mans ?

Margot : Da, am mai fost acolo. Emmaus este foarte cunoscut în Franţa, si Abatele Pierre.
Emma : Totul a început, pentru că, este chiar in zona noastră. Sunt mai multe magazine Emmaus la noi, nu doar în oraşele mari.

V-aţi întâlnit cu Cercetaşi români, Puteţi să ne vorbiţi despre ei, despre proiectele voastre împreună cu ei ?

Margot : Cercetaşii sunt mai puţin numeroşi în România decât în Franţa. Oricum, sunt cinci mii !
În Franţa, suntem două sute de mii. Ne-am întâlnit cu patru cercetaşi români : sunt cercetaşi din Iaşi. Ne-au zis ca sunt aproape cincisprezece în grupul de vârsta noastră. Vom avea oportunitatea să petrecem mai mult timp cu ei în săptămână care vine.
Emma : Vor să ne facă un tur al oraşului şi în înprejurimi.

Doriţi să mai spuneţi ceva ?

Toate : Suntem triste că plecăm ! Am fost primite foarte bine! Mulţumim întregii echipe şi lui Maureen, care a avut grijă de noi !

Vă mulţumim şi noi pentru ajutorul vostru şi pentru bunătate !