De momentul cumpărării terenului agricol Belvedere, în 2003, îl cultivăm în fiecare an. Până în 2018, am angajat un antrepenor pentru a realiza lucrurile agricole, pentru că noi nu aveam utilajele necesare.
Dorim, ca în scurt timp, să începem să facem noi înșine această muncă, ce ne-ar permite să reducem costurile, dar, în același timp , să organizăm mai bine și mai la timp lucrările agricole (semănături, recoltă…).
Prin acest proiect dorim să aducem o dimensiune socială, comercială, dar de asemenea o dimensiune pedagogică acestui teren. Într-adevăr, avem în proiect să amenajăm un magazin second-hand și să deschidem o fermă pedagogică.
Terenul Belvedere este acum o suprafață agricolă. Totul trebuie construit de la început. Datorită unei donații generoase din partea comunității Ferrara (Italia), avem o structură metalică care, va adăposti un magazin second-hand și un depozit.
Odată structura montată, comunitatea se va concentra pe crearea fermei, pe crearea structurilor de primire și de muncă, cât și pe tranziția ecologică și durabilă a spațiilor cultivate.
Această dezvoltare se va face în mai multe etape.
Prima etapă, va fi construirea unui loc de viață. Din motive administrative, această casă va fi de lemn și va include elemente tradiționale ale arhitecturii românești specifice regiunii moldovenești, regiune în care este situat terenul Belvedere. Această primă casă va primi companionii Emmaus și voluntarii doritori să se implice în acest proiect.
Odată casa terminată, companionii vor putea locui la Belvedere și vor putea începe construcția spațiilor de creștere a animalelor : vaci, porci și găini.
A doua etapă va fi dezvoltarea spațiului agricol (câmpurile cultivabile, plantarea pomilor fructifere în jurul domeniului etc.) și a spațiului de creșterea animalelor. Companionii vor lucra sub conducerea unui agronom specializat în domeniul agriculturii ecologice. Această muncă le va oferi competențe și cunoștințe în domeniile agriculturii și al ecologiei, care vor putea fi utile când vor căuta un loc de muncă. Ferma va avea ca vocație să producă fructe și legume, carne, ouă, chiar și produse prelucrate ca de ex. brânză, iaurt etc.
Odată cu începerea producției, structura metalică despre care am vorbit deja, va fi amenajată ca magazin second-hand. Aceasta va permite să se lărgească sfera de acțiune a Emmausului și să se ajungă la un număr mai mare de persoane ajutate cu o ofertă mai bună și mai organizată, pentru că stocul de produse a Emmausului va fi împărțit între două magazine (Iași și Belvedere).
A treia etapă, va reprezenta construirea unui loc de primire care va transforma această simplă fermă într-o fermă pedagogică, pentru a primi școlile și persoanele interesate de acest proiect. Vor fi, de asemenea, create și alte locuințe pentru a extinde infrastructura și a găzdui mai mulți voluntari.
Odată etapa de construcție terminată, programul de primire pedagogică va fi pus în aplicare.
Primul scop al unei ferme pedagogice este să primească elevi și studenți care să descopere viața la fermă. În cadrul Emmausului, această fermă va avea și un aspect social. De fapt, activitățile fermei se vor împărți în mai multe părți :
– Primirea unor companioni și al unor persoane aflate în situații precare, oferându-le un loc de muncă și de ucenicie în ceea ce privește lucrările agricole, în scopul de a le oferi mijloacele pentru o reinserție în viața socială și activă. Emmaus propune un cadru de muncă, cât și un cadru social, permitându-le să trăiască într-o comunitate, care se transformă adesea într-o mare familie.
– Primirea școlilor. Va fi pus în aplicare un program pedagogic, în colaborare cu școlile interesate de acest proiect, pentru a primi pe timpul unei zile elevi, cu scopul de a descoperi viața la fermă.
– Producția și vânzarea produselor obținute la fermă. Companionii se vor ocupa de terenurile agricole și de animale pentru a produce hrană destinată atât pentru comunitate decât și pentru vânzare. Aceste produse vor fi ecologice și producția se dorește a fi durabilă, cu un impact minim asupra mediului. Luăm în considerație să dezvoltăm agricultură bazată pe tehnici de permacultură.
– Crearea unui nou magazin second-hand. Veniturile obținute vor fi reintroduse în bugetul de funcționare a fermei.
– Crearea de ateliere de formare. Activitățile de formare se vor adresa companionilor, precum și altor persoane din afară comunității. Aceste ateliere se vor concentra pe creația artizanală, tâmplăria etc.
O altă activitate pe care am dori să o dezvoltăm în cadrul fermei, este primirea de WOOFeri.
WOOF-ing este o rețea de ferme ecologice care propun cazare voluntarilor internaționali în schimbul unor activități lucrative zilnice pentru a ajuta ferma (de 3-4 ore pe zi).
A face parte din această rețea de ferme va permite în primul rând să promovăm ferma și comunitatea Emmaus la o scară mai mare și să primim voluntari străini doritori să învețe mai mult despre agricultura ecologică și care să descopere România (WOOFing-ul cuplează munca cu turismul).
Lucrările pentru construcția clădirii vor începe în iunie 2019, ceea ce ne va da oportunitatea să organizăm un șantier internațional.
Pentru mai multe informații, vă așteptăm pe pagina noastră “Șantiere internaționale și tabere de vară”.