Avem un teren agricol de 18 ha, de-a lungul drumului național mergând de la Iași spre Piatra Neamț.
Acesta este drumul principal care leagă orașul Iași de cele cinci județe din jur. Acest teren este situat la 23 km la Nord-Vest de orașul Iași și la 10 km spre Nord de satul Popești, în comuna Podu Iloaiei, o comună rurală cu peste 10 500 de locuitori.
Mic istoric
Terenul agricol Belvedere, așa numit pentru că oferă o panorama frumoasă a câmpiei Iași, a fost achiziționat în 2003, cu sprijinul financiar al asociației Coup de Main din Pantin (Franța). De la bun început, terenul a fost dedicat să producă hrană pentru comunitate, dar, de asemenea, pentru animalele pe care le avem la Popești și Sârca.
Mulțumită sprijinului a mai multor persoane, ca Jean-Pierre și Marie-Madeleine, – grădinari în Franța, specialiști în agricultura ecologică, care au venit în România în 2006, pentru a ne împărtăși tehnicile bio și mulțumită sfaturilor lor, producția noastră agricolă se imbunătățește.
În diferiți ani, cultivăm la Belvedere plante leguminoase (lucernă, fasole), cereale (porumb, ovăz, orz, grâu), plante oleaginoase (floarea soarelui, soia) și alte culturi diverse (ceapă, bostan, varză, cartofi).
Și acum ?
De momentul cumpărării terenului agricol Belvedere, în 2003, îl cultivăm în fiecare an. Până în 2018, am angajat un antrepenor pentru a realiza lucrurile agricole, pentru că noi nu aveam utilajele necesare.
Dorim, ca în scurt timp, să începem să facem noi înșine această muncă, ce ne-ar permite să reducem costurile, dar, în același timp, să organizăm mai bine și mai la timp lucrările agricole (semănături, recoltă…).
Prin acest proiect dorim să aducem o dimensiune socială, comercială, dar de asemenea o dimensiune pedagogică acestui teren. Într-adevăr, avem în proiect să amenajăm un magazin second-hand și să
deschidem o fermă pedagogică.
O fermă pedagogică este un loc care îmbină producția agricolă ecologică cu un spațiu pedagogic pentru elevi și studenți, câteodată chiar și familii.
România este o țară care începe de puțin timp să fie interesată de aceste problematici ecologice. Fără să fim precursori pe tema agriculturii biologice și pedagogice, comunitatea Emmaus Iasi va putea să creeze parteneriate cu altele structuri similare prezente în țară, și astfel să facă acțiunile sale cunoscute la o scară mai largă.
Mai mult, comunitatea ar dori să stabilească parteneriate cu comunități locale, pentru a permite oamenilor săraci aflați în situații precare din aceste comunități să muncească în ferma noastră. Astfel, proiectul se înscrie într-un proces de economie solidară, ținând cont de aspectele sale sociale, economice și ecologice.
De asemenea, dorim să construim locuințe individuale pentru companioni care ar dori să trăiască la țară, și astfel, să diversificăm modalitățile de a locui în cadrul comunității noastre.