În 1945, lipsa locuințelor este una dintre problemele majore ale Franței de după război, și una dintre principalele lupte ale Abbatelui Pierre. Vechi rezistent, deputat al Mișcării Republicane Populare (Franța), creează prima comunitate Emmaüs într-o casă în orașul Neuilly-Plaisance în 1949. Această comunitate primește bărbați, femei, familii care sunt fără adăpost, oferindu-le nu numai un acoperiș, ci chiar un motiv pentru a trăi : nu numai să fie ajutați, ci să ajute pentru a ajuta pe alții. Acești primi companioni sunt zdrențeroșii : caută prin gunoaie, sortează și revând tot ceea ce se poate revinde.

În 1954, când o iarnă fără precedent lovește Franța, mișcarea Emmaüs cunoaște o recunoaștere națională datorită apelului facut de Abbe Pierre, cerând francezilor să ajute persoanele fără adăpost. O mobilizare fără egal s-a pornit în Franța și în lume, ziarele intitulând-o “insurecția de bunăvoință”. Din acest moment, mișcarea Emmaüs ia amploare, astfel că noi grupuri i-au naștere în Franța, dar și în străinătate. Toate aceste asociații, printre care comunități de viață și de muncă, împărtășesc valorile lui Abbe Pierre : lupta împotriva sărăciei și excluderii, pentru a reda demnitatea umană persoanelor respective. Pentru a le realiza, aceste comunități primesc în general persoane fără adăpost care își doresc ca, prin muncă și viață în comunitate, să iasă din stradă. Cea mai mare parte a acestor comunități oferă un loc de muncă companionilor în magazinele lor second-hand, ca să vindă obiecte sau haine donate de persoane particulare sau de asociații, exact așa cum faceau primii zdrențeroși ai Emmausului.

Companioni și companioane : persoane care lucrează și trăiesc într-o comunitate Emmaus. Beneficiază gratuit de mâncare, cazare, haine, și muncesc după puterile fiecăruia, în magazinul second-hand Emmaus. Beneficiază și de acompaniament personal și profesional. Astfel, se formează, se reintegrează social și participă la funcționarea comunității.

Din 1971, Emmaüs International continuă și promovează munca lui Abbe Pierre, punând accent pe bătăliile sale: lupta împotriva foametei, dreptul la cazare, dreptul la azil și lupta împotriva dictaturii.

În 2020, mișcarea Emmaüs numără 410 de grupuri în lume, din Bolivia până în India, din Angola până în România. Și la Iași.


Înapoi la început

Actualizare : sept. 2020