Prima pagină » Centru rezidenţial și fermă – Popești

Centru rezidenţial și fermă – Popești

Centrul rezidențial din Popești include o fermă (creșterea animalelor și grădinărit), ateliere de creație (țesut și tâmplărie) și un magazin second-hand.

Acest centru permite obținerea unei producții de alimente (legume, fructe, ouă și carne) pentru comunitate, și în același timp reprezintă un spațiu de stocare pentru recoltele provenind de pe terenul nostru agricol „Belvedere”.

Ferma reprezintă și un loc de formare pentru companioni și deasemenea permite sătenilor celor mai defavorizați să poată cumpăra produse ieftine.

Companionii : persoane care lucrează și trăiesc într-o comunitate Emmaus. Primesc gratuit mâncare, cazare, haine, muncesc, după puterile fiecăruia, în magazinul second-hand Emmaus si beneficiază de acompaniament personal și profesional. Astfel, se formează, se reintegrează social și participă la funcționarea comunității.

Comuna Popești (județul Iași) are peste 4 000 de locuitori și este situată la 36 de km la vestul orașului Iași.

Scurt istoric

Centrul din Popești începe în 2002, când asociația elvețiană „Grégory & Didier” cumpără terenul și clădirea, având ca scop să primească tineri ce părăsesc orfelinatele, care se află adesea în dificultate : fără surse financiare, fără locuință și fără o formare reală. Proiectul acestei asociații este asemănător cu cel al fundației Emmaus. Membrii fundației Emmaus Iași sunt invitați la inaugurarea casei.

Timp de trei ani, asociația „Grégory et Didier” organizează cursuri pentru diferite meserii manuale pentru acești tineri, le oferă găzduire, masă si educație. Totuși, managementul nu este ușor din Elveția : astfel asociația rezista timp de trei ani dar se termină în 2005.

În 2006, responsabilii asociației „Grégory & Didier” decid să lase casa și terenul la dispoziția fundației Emmaus Iași. Atunci, Fundația Un Coup de Main d’Emmaus Iași continuă proiectul (activitate agricolă și atelier de tâmplărie).

Între 2012 și 2013, responsabilii, salariații, companionii și voluntarii străini (francezi și englezi) realizează construcția unui magazin pe o structura metalică ! Structura metalică este donată de Emmaus Pantin (Franța), iar alte comunități Emmaus participă financiar la șantier.

De atunci, familii din Popești și din jur pot găsi acolo mobilă, veselă, haine, încălțăminte, etc la prețuri foarte mici.

În 2015, Emmaus Iași impreuna cu studenți strâini care studiază in Iași, pun bazele unui proiect pentru a construi o seră ecologică. Acest proiect permite să se creeze o seră inovativă și responsabilă ecologic, de la construcție până la funcționare, chiar și să informeze o parte din companioni despre metode de construcții durabile. Acum, această seră permite să optimizăm producția noastră de alimente și să începem semănăturile mai devreme în sezon.

În 2017, o voluntară elvețiană vine cu războaiele sale de țesut și dezvoltă un atelier de țesut la Popești, având ca scop să formeze companioni în arta țesutului și apoi să vindă produsele confecționate.

Și acum ?

Acum, centrul din Popești primește o duzină de companioane și companioni. Își împart munca zilnică : îngrijirea animalelor, înființarea și întreținerea diverselor culturi, ordine, alegerea mărfii și vânzarea acesteia în magazin, reparația obiectelor și a mobilei în atelierul de tâmplărie, țesut pe războaiele de țesut, întreținerea și curățenia casei, realizarea hranei la bucătărie, pregătirea lemnului pentru centrală, munca la câmp, etc. Pentru a afla mai multe despre acțiunile și activitățile noastre diferite :

Fundatia Un Coup de Main d'Emmaüs Iasi Romania - Sat Popesti - Fundația Emmaus primește persoane fără adăpost într-o fermă situată în satul Popești
Fundația primește persoane fără adăpost
Fundatia Un Coup de Main d'Emmaüs Iasi Romania - Sat Popesti - Magazin second-hand
Un punct de vânzare de produse second-hand într-un sat mic
Fundatia Un Coup de Main d'Emmaüs Iasi Romania - Sat Popesti - Activite agricola animale si gradinarit
Producție alimentară pe suprafețe mici
Fundatia Un Coup de Main d'Emmaüs Iasi Romania - Sat Popesti - Ateliere de creatie tamplarie si tesut

Fundația Un Coup de Main d’Emmaüs Iaşi este prezentă în satul Popeşti, dar nu numai ! Veniți să descoperiți activitățile noastre în satul Sârca, în orașul Iași, și proiectul nostru pe terenul agricol Belvedere.

Înapoi la început

Actualizare : martie 2019