Prima pagină » Emmaus în lume

Emmaus în lume

Mișcarea Emmaus : 350 de asociații, 37 de țări, 4 continente

carte_monde_ei_1104_fr

          313 grupuri membre finanțează, cu sume provenind din munca lor cotidiană, acțiunile Emmaüs International.

          Aceste grupuri acționează în 36 țări și sunt organizate în 4 regiuni (Africa, America, Asia, Europa).

          Diversitatea activităților este surprinzătoare pentru acei care cunosc mai puțin mișcarea Emmaus International.

 

Ce este un grup Emmaüs ?

          Fiecare grup Emmaüs este unic. Specificitatea activităților desfășurate precum și particularitățile de funcționare constituie bogăția acestei Mișcări. Ceea ce este comun însă pentru toate grupurile, este spiritul și valorile : primirea fără condiții, respect al demnității umane, recunoașterea capacității fiecăruia de a deveni actor al propriei vieți şi de a se prelua în sarcină, solidaritatea faţă de cei mai vulnerabili (criteriile minime comune pentru toate grupurile Emmaüs sunt detaliate în statutul Emmaüs International).

          Majoritatea grupurilor dezvoltă activități economice, pentru a-şi garanta independență și urmează unul din aceste 3 tipuri de organizare :

Comunități de viaţă

          Companionii sunt primiți în aceste comunități. Persoanele excluse regăsesc aici propria demnitate, un loc de muncă, un acoperiș şi o „familie”. Alături de salariați și de voluntari, aceste persoane  experimentează zi de zi un mod nou de a „trăi împreună”.

Comunităţi de muncă

          Similar, este vorba despre o modalitate de viață comunitară, cu diferență că se desfășoară doar ziua, în jurul unei activități profesionale.

Alte structuri de acţiune socială

          Formate în funcție de realitățile locale concrete, pentru a avea o imagine cât mai completă asupra Mișcării, se pot prezenta principalele tendințe, pe regiune.

 Înapoi la început

 

În Africa

          Tradițional, grupurile Emmaüs africane își concentrează acțiunile în principal asupra tinerilor, femeilor și a populațiilor rurale. Activitățile agricole, grădinile de zarzavaturi, de creștere a animalelor sau serviciile  (secretariat public, cybercafé, vidanjare de fose septice…), precum și activități de recondiționare şi vânzare (plecând de la containerele trimise din Europa) permit acestor grupuri să se dezvolte şi să realizeze acțiuni de solidaritate. Se pune accentul pe alfabetizare și pe formare, pentru a permite populației să capete bazele indispensabile propriei dezvoltări personale, absolut necesare supraviețuirii în societate.

          În paralel, grupurile acționează în sensul respectări drepturilor persoanelor, în particular a drepturilor femeilor și împotriva traficului cu copii (copii-muncitori, copii-soldați…). În sfârșit, micro-creditul reprezintă un instrument utilizat în mod regular pentru a permite populațiilor cu venituri reduse să beneficieze de resursele financiare necesare creării unor mici afaceri personale.

Informații despre câteva grupuri din Africa obțineți făcând click pe acest link (franceză, spaniolă, engleză).

 Înapoi la început

 

În America

          Grupurile Emmaüs desfășoară aici în principal activități relaționate cu recuperarea. Obiectele și hainele uzate sunt scoase la vânzare în magazine ale grupurilor sau sunt vândute ambulant în diferite cartiere populare. Containerele provenind din Europa permit anumitor grupuri sa-și îmbogățească standurile sau să susțină propriile acțiuni sociale. Alte grupuri Emmaüs desfășoară activități mai originale, ca de pildă construcții navale, fabricarea de produse artizanale, gatere… Acțiunile sociale au ca destinatar principal copiii, tinerii și familiile aflate în pragul sărăciei. Accentul cade asupra educației, formării, igienei, sănătății și alimentației.

Informaţii despre câteva grupuri din America obțineți făcând click pe acest link (franceză, spaniolă, engleză).

 Înapoi la început

 

În Asia

          În această regiune, activitatea grupurilor Emmaüs variază în funcție de țări. În Coreea de Sud, se  privilegiază primirea persoanelor cu handicap mental sau a persoanelor fără adăpost, cu accent pus pe activitatea de recuperare. În India, accentul cade pe apărarea drepturilor femeilor și copiilor, privilegiind educația și formarea acestora. Agricultura biologică ocupă un loc important aici. În Bangladesh, Emmaüs a creat locuri de muncă pentru femeile fără resurse, precum și o școală pentru copii, grație producției locale și a vânzării de articole textile în cadrul comerțului echitabil. În Indonezia, acțiunea se situează în particular în favoarea copiilor și persoanelor bolnave, pentru aceasta existând un centru de primire, o clinică, cursuri de formare… Grupul Emmaüs libanez prezintă particularitatea de a fi o bancă alternativă, care acordă împrumuturi pentru micro-proiecte.

Informații despre câteva grupuri din Asia obțineți făcând click pe acest link (franceză, spaniolă, engleză).

 Înapoi la început

 

În Europa

          Recuperarea de obiecte utilizate și primirea companionilor constituie activitățile principale ale majorității grupurilor Emmaüs europene. Grupurile desfășoară de asemenea diferite activități sociale (cazări de urgență, locuințe sociale, lupta împotriva analfabetismului, încadrare socială…), se remarcă în lupta lor pentru drepturile celor mai expuși (drepturile imigranților, primirea persoanelor cu handicap, lupta împotriva traficului cu ființe umane…), pentru ocrotirea mediului, pentru valorizarea comerțului echitabil… În sfârșit, trimiterea de containere către țările sărace constituie și ea o activitate importantă a unora din aceste grupuri europene.

Informații despre câteva grupuri din Europa obțineți făcând click pe acest link (franceză, spaniolă, engleză).


Înapoi la început

Text : © Emmaus international

Traducere Amelia Sandu-Andries

Manifestul universal al mişcării Emmaus © Emmaus international

Actualizare : mai 2018