Prima pagină » Despre noi

Despre noi

Despre Emmaus…

          În 1945, locuință slabă este unul dintre probleme majore în Franța post-război, și unul dintre principalele lupte lui Abbe Pierre. Fostul rezistent, deputat al Mișcare Republicană Populară (Franța), creează  prima comunitate Emmaüs într-o casă în Neuilly-Plaisance în 1949. Această comunitate primește bărbați, femei, familii care sunt fără adăpost, oferindu-le nu numai un acoperiș, chiar și un motiv pentru a trăi : nu să fiu ajutați, dar să ajute pentru a ajuta ceilalți. Acești primi companioni sunt ragmeni : căută prin gunoaie, sortează și revând tot ceea ce  se poate revinde.

          În 1954, când într-o iarnă fără precedent lovește Franța, mișcare Emmaüs cunoaște o recunoaștere națională dorita cererii lui Abbe Pierre, poruncind francezilor să ajute persoanele fără adăpost. O mobilizare fără egal se mișcă în Franța și în lume. Ziarele intitulând-o “insurecția de bunăvoință”. De data asta, mișcarea Emmaüs ia amploare, în timp ce comunități noi nasc în Franța, dar si in străinătate. Toatele comunitățile conduc valorile lui Abbe Pierre : lupta împotriva sărăciei și excluderei, pentru a face demnitatea umană la persoanele în cauză. Pentru asta, aceste comunități primesc în general persoane fără adăpost care doresc să iasă in stradă prin muncă și viață în comunitate. Cele mai multe comunități angajează acești companioni în magazinelor lor second-hand, pentru a vinde obiectele sau hainele date de persoane sau asociații.

          Din 1971, Emmaüs International continuă și promovează munca lui Abbe Pierre, subliniind bătăliile sale diverse, ca lupta împotriva foametei, dreptului la cazare, dreptul la azil și  lupta împotriva dictaturii.

          În 2018, mișcare Emmaüs numără aproape 350 de comunități în lume, de la Bolivia până la India, de Angola până România. Și la Iași.


Înapoi la început

Actualizare : janv. 2019