Prima pagină » Proiectul nostru “Oameni de suflet” : primirea de persoane fără adăpost în cadrul comunității noastre

Proiectul nostru “Oameni de suflet” : primirea de persoane fără adăpost în cadrul comunității noastre

Fundația Emmaus primește persoane fără adăpost într-o fermă situată în satul Popești.

Beneficiarii se numesc “companioni” și “companioane”. Aceștia se bucură de cazare, masă și consiliere gratuite, precum și de asistență medicală. Trăiesc toți împreună și respectă regulile de conviețuire în comun.

Muncind la atelierul de tâmplărie, de țesut, la magazin sau având grijă de animale și culturi, ei se formează în diverse domenii și, în același timp, sprijină financiar comunitatea. De asemenea, ei participă la curățenie și la activitățile din bucătăria comunității. Astfel, aceste activitățile zilnice au ca scop să obișnuiască pe fiecare companion să aibă grijă de igienă și să știe să se organizeze.

Companionilor le sunt propuse activități culturale (ieșiri în aer liber, excursii, vizionări de filme…), elementare (cunoștințe de limba romană, matematică, franceză…), artistice (desen, teatru, muzică…) și de primă necesitate (igienă, activități zilnice…) asigurate de voluntari. Fiindcă aceste activități au loc la Iași , de cele mai multe ori, se organizează transportul Popești – Iași și retur astfel ca să poată participa și companionii din Popești. Când sezonul permite, activitătiile au loc și la Popești, unde le putem realiza în aer liber.

Dezvoltăm parteneriate cu alte asociații din străinătate, mai ales cu alte comunități Emmaus. Astfel, sunt propuse companionilor stagii de trei luni în cadrul comunității Emmaus Sion (Elveția). De asemenea, pot face stagii de o lună de zile într-o fermă elvețiană în care se cultivă legume după principiile agriculturii ecologice. Aceste schimburi de experiență le permit să se formeze în domeniul agricol, dar, de asemenea, să descopere o limbă, o cultură și un alt mod de muncă. Din 2018, grupuri de doi sau trei companioni și voluntari în serviciu civic pleacă o săptămână la Emmaus Satu Mare, pentru a descoperi comunitatea lor și pentru a munci împreună cu ei. Centrul din Popești, ca și cel din Iași, a primit companioni din exteriorul comunității, din România sau din strâinătate, cu durate de stagiu incepând de la câteva săptămâni, la câteva luni.

O echipă de doi responsabili, prin rotație însotește companionii zilnic. De asemenea, echipa de muncitori sociali susține companionii în activitățile lor și în proiectele lor pe viitor.

Voluntarii în serviciu civic primiți de fundație în fiecare an sunt prezenți la Iași și la Popești. Pe direcția agro-ecologică, ei muncesc împreună cu responsabilii ca să conștientizeze companionii ce înseamna agricultura durabilă și se respecte mediul, discuta despre optimizarea spațiului cultivabil și productivitate, despre gestiunea magazinului și al mărfii și triajul deșeurilor.

Fundatia Un Coup de Main d'Emmaüs Iasi Romania - Sat Popesti
Popești – Un centru Emmaus la țară
Fundatia Un Coup de Main d'Emmaüs Iasi Romania - Sat Popesti - Magazin second-hand
Un punct de vânzare de produse second-hand într-un sat mic
Fundatia Un Coup de Main d'Emmaüs Iasi Romania - Sat Popesti - Activite agricola animale si gradinarit
Producție alimentară pe suprafețe mici
Fundatia Un Coup de Main d'Emmaüs Iasi Romania - Sat Popesti - Ateliere de creatie tamplarie si tesut

Înapoi la început

Actualizare : martie 2019