Apel la solidaritate

Dragi prietene și prieteni,

Situația mondială actuală este dramatică. Această criză sanitară, care demonstrează în special fragilitatea sistemului nostru de sănătate, are un impact economic de mare amploare. Sunt atinse toate sectoarele. Grupurile Emmaus, care își finanțează singure acțiunile sociale către cei mai nevoiași, sunt puternic afectate. În primul rând, pentru că magazinele de second-hand, care sunt pentru o mare parte dintre ele, singura sursă de venit, sunt închise sau generează venituri foarte mici. Echilibrul economic al grupurilor Emmaus, și mai ales al comunității, este subminat. Rezervele economice sunt slabe, și autonomia fiecăruia nu poate depăși mai mult de câteva luni.
În al doilea rând, publicul, cu și pentru care muncim, persoanele fără adăpost, este foarte expus și fără resurse. Nu mai sunt joburi mici, nu mai sunt trecători cu suflet, nu mai există maraude, adunările fiind interzise. Atunci oamenii străzii trebuie, pe lângă pandemie, să facă fața foamei și frigului, fără nici un ajutor.
Autoritățile, care au datoria să-i ajute, sunt deseori depășite, nici nu consideră acest public ca o prioritate. Esența meseriei noastre este să îi ajutăm și să lucrăm cu ei, dar ce să facem atunci când nu mai avem mijloace financiare, și când penuria de măști, dezinfectanți și mănuși ne expune la contagiune, indiferent dacă este vorba de ei sau de noi ?

În ciuda acestei situații catastrofale, suntem convinși că solidaritatea este posibilă și în aceste vremuri dificile. Este chiar mai puternică.

Comunitatea Emmaus Iași găzduiește 30 de companioane și companioni, împărțiți în două centre : Iași, în centrul orașului, și Popești, la țară. De asemenea, găzduim și sprijinim o familie cu patru copii în casa noastră de la Sârca. Companionii își limitează deplasările și iau regulile de sănătate în serios. În ciuda acestei situații, încercăm sa ne păstrăm moralul sus, și organizăm turnee de ping-pong în curte. Da, este adevărat, suntem norocoși, beneficiem de un mic spațiu deschis în cadrul comunității. Salariații au trecut în șomaj tehnic. Unii dintre ei pot lucra la ei acasă, iar ceilalți mai trec prin comunitate pentru a asigura o prezentă acolo. Deocamdată, totul este bine cu sănătatea.

Din punctul de vedere financiar, este mai complicat : reducerea salariilor, șomajul tehnic, reducerea banilor companionilor, reducerea cheltuielilor la maxim… iar în același timp încercăm să vindem mobilă online și să plantăm și să semănăm ce putem pe terenul nostru agricol Belvedere : o ocupație ca să treacă timpul, dar și o modalitate de a înainta către o mai mare autonomie alimentară. În ciuda acestor activități, situația economică este o preocupare permanentă : estimăm să putem trăi timp de o lună cu rezervele noastre.
Și după aceea, ce vom face ? Știm că putem conta pe solidaritatea mișcării Emmaus la scară europeană și internațională, dar avem nevoie și de fiecare dintre voi. Local sau din străinătate, primim deja donații de alimente, de bani, oamenii ne cer noutăți… atunci da, suntem convinși că vom putea trece de această încercare, toți împreună, fără să-i uităm pe cei nevoiași !

Avem nevoie de voi pentru a susține comunitatea noastră, companionii noștri : un sprijin alimentar, ca cel primit de la Banca de alimente, din partea asociațiilor locale partenere, de la studenți… Un sprijin sanitar : produse de igienă, indispensabile în această perioadă, mai ales când trăim în colectivitate, cum este cazul pentru companioni. Un sprijin financiar, pentru a ne ajuta să ne plătim taxele și impozitele, care există indiferent dacă avem venituri mici.

Avem nevoie de voi pentru a continua acțiunea noastră alături de persoanele fără adăpost din orașul Iași. Programul nostru maraude a evoluat : nu ne mai întâlnim cu beneficiarii pe stradă, ci aducem în fiecare zi ceaiul și micul dejun celor 60 de persoane fără adăpost puse la izolare în clădirea “băii publice” a orașului. Avem nevoie de voi ca să ne aduceți sau ca să cumpărăm pâine, ceai, zahăr, cafea, săpun, șampon, tampoane, precum și măști și mănuși, atât pentru beneficiari cât și pentru membrii echipei noastre care se duc, în fiecare zi, la cei mai nevoiași și care se expun atunci la virus.

Dacă doriți, dacă puteți, ajutați-ne să trecem prin acest moment dificil cu o donație. În partea de jos a acestei pagini veți găsi detaliile bancare și contul nostru PayPal. Un mare mulțumim anticipat !

Suntem convinși că din această situație va porni un mare val de solidaritate, și nu doar în timpul acestei urgențe: o reflecție pe termen lung pentru a ne organiza și a ne proteja, fără
să uităm de cei mai mici dintre noi. Să aveți grijă de voi, să aveți grijă de cei dragi și stați acasă !

Echipa Emmaus Iași

– Adresa comunității, la care puteți depune donațiile voastre : Strada Costache Negruzzi nr 15, 700126 Iași (la doi pași de hotelul Majestic)

– Conturile noastre bancare pentru solidaritate și comunitate :

– RO38BACX0000003010774000 în LEI (cod fiscal 14662830)

– RO11BACX0000003010774001 în EURO (cod fiscal 14662830)

– Contul nostru bancar pentru acțiunile noastre sociale – maraude :
RO28BREL0002002203630100 în LEI, (cod fiscal 13752820)

– Contul nostru PayPal în EURO pentru maraude :
https://www.paypal.com/paypalme2/pranzuldenoapte