David, de Anne (avril 2021)

Primul meu contact cu David a fost în anul 2010 în Bruxelles, la organizarea incredibilă a evenimentului Speranza pentru a sărbători cei 10 ani ai asociației Mergem: o expoziție extrem de mare cu 200 tablouri și opere de artă vândute la licitație, cu o cină și un spectacol de dans specifice românești.

Nu vă puteți închipui cantitatea titanică de muncă necesară pentru a contacta și a convinge artiștii să ofere fiecare una sau mai multe opere de artă. Să găsești un organizator român pentru cină, să aduci cântăreți și dansatori români.

Cu beneficiul acestui eveniment, David, care avea contacte în industria de zinc și construcții, a renovat un acoperiș sub care locuiesc 100 de oameni în ”mahalaua” Arieșului. David era așa; nu putea să stea fără să facă ceva în fața condițiilor forte grele în care trăiau acești oameni. El le-a cerut romilor să participe la o parte din lucrări, să își aducă aportul prin propria forță de muncă.
Apoi a planificat săparea unui șanț imens pentru lucrări de salubrizare în jurul acestei clădiri mari, pentru a reduce umiditatea.

David era o persoană ingenioasă și s-a gândit la lămpi alimentate de panouri solare pentru a ilumina coridoarele. A reconstruit sau a mărit o locuință ori alta. S-a mai gândit să ofere ghete și jachete copiilor pentru a le permite să meargă la școală în condiții decente, deoarece școala este un element esențial pentru viitorul lor.

In cadrul aniversării a 20 de ani de la înființarea asociație Mergem, el ne-a lansat o provocare mare, un proiect oarecum nebun: să umplem o sală de 650 de oameni pentru a sărbători această aniversare cu grupul O’tchalaï și cântecele și muzica sa din Balcani și România. Am reușit acest proiect și a fost memorabil. David ne-a stimulat cu entuziasmul și exemplul său ….

El nu spunea: ”Nu pot s-o fac!”, ci, ”Nu știu dacă voi reuși, dar am să încerc!”

Continuarea diferitelor proiecte ale asociației Mergem a rămas în grija noastră. Nu îl vom dezamăgi!

Anne