Portretul lunii : Anna, voluntară la Emmaus Satu Mare (iunie 2021)

În această lună, așa cum am precizat mai devreme, am primit-o pe Anna, tânără voluntară franceză care face un serviciu civic de voluntariat la Satu Mare.

Bună ziua, azi o primim pe Anna, o tânără voluntară în serviciu civic francez la Emmaus Satu Mare. Ce faci Anna ?

Foarte bine, mulțumesc Sammy, dar tu ?

Eu sunt bine ! Te las să te prezinți ?

Mă cheamă Anna, vin din Bretagne (o regiune din vestul Franței, ndlr). În prezent sunt în Iași pentru un schimb de experiență, în cadrul serviciului civic de voluntariat, la Satu Mare.

Spune-ne totul, de ce ai ales acest proiect, de ce ai venit în România pentru această nouă aventură ?

Îmi doream să am experiențe în domeniul social, și am ezitat între serviciul civic și SVE (Serviciul Voluntar European). Până la urmă, am fost mai mult interesată de proiectul de reinserarea tinerilor adulți, într-o țară din Estul Europei pe care n-o cunoșteam deloc. După, aceea, vreau să urmez studii de monitor-educator, ceea ce se potrivește foarte bine cu proiectul meu.

Ai mai petrecut experiențe similare mai înainte în viața ta ?

Am fost responsabilă, în cadrul sejururilor adaptate pentru persoane cu dizabilități, în Vendée (un județ in vestul Franței, ndlr).

Care sunt activitățile tale în cadrul Emmausului Satu Mare ? Ce faci zi de zi ?

După modelul asociaților Emmaus, avem 2 puncte de vânzare și o casă comunitară unde lucrează tinerii. Rolul meu este să-i sprijin, dintr-un punct de vedere profesional la magazin, sau într-un mod mai personal la sediul comunitar, sau în cadrul sesiunilor sportive sau culturale.

Care au fost primele tale impresii, sentimentul tău când ai ajuns la centrul Emmaus ? A fost o schimbare pentru tine, primirea a fost bună ?

A fost o primire foarte bună, fie din partea tinerilor fie din partea echipei. A trebuit totuși să asimilez această limbă română frumoasă. Totul a fost bine.

Ai venit, timp de o săptămână, în centrul nostru Emmaus : care au fost primele tale impresii, fie despre oraș, fie despre fundație sau despre companioni ?

Orașul, este foarte diferit. Satu Mare este foarte departe și deloc cosmopolit. Iar Iași este de trei ori mai mare, un oraș studențesc și foarte dinamic.

Despre fundație, fiind bazată pe același model, am avut impresia să găsesc aceleași lucruri ca la Satu Mare, într-un mediu diferit, cu persoane diferite.

Îți mulțumesc Anna, pentru acest interviu care va apare în scrisoarea lunii iunie, mulțumesc !

Mulțumesc.