Portretul lunii : Anne-Lise, voluntară la Popești (dec. 2017)

Întâlnire cu Anne-Lise, voluntară în comunitatea Popești

Anne-Lise este originara din Elvetia dar trăiește în Grecia. Pasionată de țesut, a decis să doneze războaiele sale de țesut in cadrul comunitatii din Popești. A adus războaiele sale de tesut și in prezent învața companionii din Popești să le folosească.

“Sunt pasionată de țesut și de lucrul cu persoanele de autism. Am lucrat mult cu persoane cu dizabilități, în special persoane cu autism : adolescenți și adulți.”

“Am descoperit țesutul când am făcut formarea mea de educatoare. În acest moment, avem ateliere de creație de două sau trei ori pe săptămână, …

Acum câtiva ani, am făcut o formare profesionala.”

Cum a devenit România destinația ta pentru voluntariat ? Pentru asta, mulțumim comunitatii Emmaus Sion din Elveția !

“România ? Este o coincidență ! M-am întâlnit cu comunitatea Emmaus Sion, in cadrul careia sunt o clientă fidelă, și am explicat că aveam mai multe războaie de țesut, pe  care vreau să le donez. L-am contactat pe Gelu – unul dintre responsabili comunităților din Iași și Popești – pentru a ști dacă este interesat. După, am venit să le asamblez și să formez companionii la Popești. Dar dacă războaiele de țesut ar fi donate într-o altă parte, aș pleca acolo (râde).”

Avand o minte deschisă, Anne-Lise descoperă la Popești nu numai o asociație dar, de asemenea, un mod de viața.

“Este  prima mea experiență în comunitate. Trebuia să înțeleg cum funcționa comunitatea, să-mi  fac un loc, prin a nu vorbi aceeași limbă.”

O limbă diferită nu o împiedică pe Anne-Lise să comunice cu companionii, cu atat mai mult cu cat o parte din companioni vorbesc câteva cuvinte in franceză. Învățătura sa a avut rezultate, pentru că o companioană, Ionela, tocmai a țesut o pânză superbă. Ea ne a făcut si o demonstrație, aratandu-ne indemanarea sa ! Despre relația lor, Anne-Lise spune :

“Inca de la început, am putut să-i arăt și să-i spun câteva lucruri. O relație a fost stabilită repede. Este pasionată din fire, asemeni mie : face brățări macrame. Are umor.”

In ceea priveste comunitatea, Anne-Lise este o buna observatoare și are multe idei pentru a perfecționa funcționarea sa și valorizarea companionilor.

Cred că Popești este locul ideal pentru unii oameni, este un spațiu protejat, unde există multe lucruri care urmează să fie create : proiecte personalizate pentru fiecare companion, care valorizează învățarea despre viața în comunitate, despre relația la altul. Pentru a putea găsi un loc în societate.

“Oricine poate învăța ceva la altul. Nu trebuie să fii o persoană socială sau să fii profesionist. Doar pentru a fi pasionat de celălalt.”

Mulțumim călduros lui Anne-Lise pentru această experiența și implicarea sa în comunitate !