Portretul lunii : Clara, voluntară, a terminat misiunea sa (ian. 2018)

Întâlnire cu Clara, voluntară în serviciu civic de un an

Clara este voluntară în serviciu civic de un an la fundația Un Coup de Main Emmaus Iași. Misiunea sa terminându-se în ianuarie, ne-a povestit despre experiența sa și despre ceea ce a învățat.

 Cum ai auzit despre Un Coup de Main Emmaus Iași ?

Cunoșteam Emmaus în Franța, dar nu cunoșteam deloc Emmaus din Iași. Am terminat un contract cu durată determinată în administrarea Ministerului Agriculturii și căutam un nou loc de muncă. Am făcut niște cercetări și m-am uitat ofertele de voluntariat pe site-ul service-civique.gouv. Voiam un loc de muncă in domeniul agriculturii. In acest fel am găsit oferta de voluntariat la Emmaus Iași. M-am interesat despre această asociație, am accesat site-ul web și  pagina Facebook și după am aplicat.

Care erau sarcinile tale principale în timpul voluntariatului ?

În primul rând, să petrec timp în comunitatea din Popești și să mă gândesc cât de bine  putem optimiza spațiul și producția pe baza principiilor și valorilor agriculturii ecologice. Apoi, să particip la crearea și monitorizarea culturilor, implicând companionii. Scopul era să producem fructele și legumele consumate de companionii din Popesti și cei din Iași. În cele din urmă, să observ și să transcriu în detaliu evoluția tuturor plantațiilor făcute și să fac recomandări pentru anii următori. Misiunea mea a fost, de asemenea, să fac locul mai ecologic, si sa vorbesc despre importanta reciclarii.

Cum erau legate misiunile tale de interesele pe care le aveai?

Când am găsit oferta de voluntariat, m-am gândit că era perfect pentru mine, pentru că nu era doar legată de agricultură, ci și de reintegrarea socială : mi s-a cerut să fac ceva ecologic și pedagogic, să cresc legume și să lucrez cu companionii Emmausului. În general, domeniile mediului și ecologiei mă interesează foarte mult. Combinând acest lucru cu producția de legume a unei asociații ca Emmaus a fost mai mult decât as fi putut cere ! Acest lucru a permis să aduc o dimensiune socială în domeniul meu de predilecție, și anume agroecologia, așa că am învățat multe lucruri despre domeniul asociativ și despre munca pământului ca activitate terapeutică și de împărtășire.

Care este cea mai bună amintire a voluntariatului tău ?

Este o întrebare grea ! (Rade). Nu simt că există o amintire mai bună decât altele, ci mai degrabă o colecție de momente mici. Printre momentele cele mai placute sunt  călătoriile cu mașina cu companionii, când toată lumea râde, vorbește, scântește/ceartă …, este grădina de legume din Popești la momentul însămânțărilor, sunt prânzurile zgomotoase și cântecele de la  zilele de naștere , sunt momentele cu persoanele fără adăpost, în stradă in cadrul  programului “Prânzul de Noapte”, este Colectivul România din Târgu Jiu, unde m-am întâlnit cu mulți „colegi  de laEmmaus” din toată Europa … De asemenea, m-am bucurat foarte mult de momentele în care am mâncat pepene verde în spatele magazinului în vară. Era  gustarea noastră răcoritoare, in perioadele foarte calduroase.

Cui și de ce ai recomanda un serviciu civic aici la Un Coup de Main d’Emmaus Iași ?

Cred că serviciul civic la Emmaus Iași ar place  persoanelor  carora le place sa ia inițiativa, care știu să lucreze într-un grup. În cadrul acestei comunități Emmaus, există multe lucruri de făcut pentru a dezvolta activitățile și sprijinul pentru persoanele fără adăpost, și toate ideile care merg în această direcție sunt binevenite ! Dacă propui un proiect care are un sens pentru toată lumea, poți fi uimit de viteza cu care va veni la viață dacă ai grijă să insufli un spirit colectiv, o organizare solidă și  voioșie.Trebuie să știi cum să fii umil/ă, dar este important să vii cu multe idei. Punerea în aplicare a proiectelor tale în comunitate este jumătate din serviciul civic, aș spune. Și de cealaltă parte, comunitatea  te învață multe lucruri, despre România, despre Emmaus, despre munca socială, despre tine, despre modul in care trebuie să lucrezi cu ceilalți …. Și este o oportunitate de a învăța să vorbești limba română, care este o limbă foarte frumoasă !

Apropo, care este cuvântul tău preferat în limba română ?

Paşaportul ! Îmi place sunetul „-ul” in românește. Și, desigur, cuvântul Bebeluș pe care îl folosesc tot timpul, în loc de versiunea franceză „bébé”!

Mulțumim Clara pentru angajamentul și mărturia ta. Iti dorim mult succes in tot ceea ce-ti doresti sa faci !


Înapoi la începu