Portretul lunii : Clémentine, fostă voluntară încă implicată la Emmaus Iași (sept. 2021)

În franceză !

Pentru portretul acestei luni, o prezint pe Clémentine, fostă voluntară în cadrul serviciul civic francez. O las să se prezinte singura.

Bună ziua, Clémentine mă cheamă, am 29 de ani și am făcut un serviciu civic voluntar timp
de un an de zile la Emmaus, în perioada 2016-2017.

Poți să-mi explici parcursul tău, înainte de a veni în România ?

Înainte de a veni în România, am studiat în domeniul profesiilor de carte și de mediere culturală. Am făcut studii de licență de mediere culturală, la facultatea „Paris III, Sorbonne Nouvelle”. Apoi, am făcut primul an de master. În cadrul acestui an de master, am avut oportunitatea să plec în cadrul programului Erasmus, așa că am decis să vin și să petrec un an în orașul Iași, în România. După acest an, ca studentă Erasmus, am vrut să rămân mai mult, și am făcut un serviciu civic voluntar la Emmaus.

De ce ai ales România ?

Pentru că am vrut să călătoresc, să plec foarte foarte departe. Am avut mai multe opțiuni. România a fost cea care s-a impus, într-un fel. Este o țară pe care n-o cunoșteam deloc, și pe care am vrut s-o descopăr. Au fost mai multe semne, mai multe lucruri care m-au condus să plec în România. Așa că, am decis să-mi urmez instinctul și să merg până la granițele Europei.

Poți să-mi povestești șederea ta în România, experiența ta la Emmaus, studiile tale mai recente, etc ?

În primul an în România, am făcut un Erasmus, care mi-a permis să descopăr țara, cultura și multe aspecte ale României. În special, am avut ocazia să mă implic la Emmaus, ca voluntară, m-am implicat în mai multe acțiuni punctuale la fermele din Sârca și Popești. M-am implicat și în comunitatea Emmaus din Iași și mi-a plăcut foarte mult. Acesta este motivul care m-a motivat atunci să îndeplinesc serviciul civic la Emmaus. În timpul serviciului civic, am fost implicată în principal în misiuni administrative (cerere de proiecte, cerere de finanțare), comunicare, festivaluri și programul stradal „Prânzul de Noapte”. La sfârșitul serviciului meu civic, am rămas în România și mi-am găsit de lucru. Am continuat să mă implic și la Emmaus. Foarte recent, mi-am reluat studiile pentru a-mi termina masteratul și de puțin timp am început doctoratul la facultatea de geografie din Iași. În acest timp, continuu să mă implic în proiectele Emmausului, desigur!

Mi-ai putea spune despre un proiect care ți-a plăcut în timpul serviciului civic sau chiar în România în general ?

În timpul serviciului civic, mi-au plăcut multe proiecte. Proiectul de care sunt cea mai mândră a fost cererea de finanțare pentru crearea Belvedere, deoarece am fost cu adevărat prezentă când a fost înființat, când am făcut cererile de finanțare către mai mulți parteneri. 5-6 ani mai târziu, este incredibil să pot vedea Belvedere-ul construit, că există cu adevărat, știind că am participat la proiect chiar de la bun început. Apoi, m-am implicat în mai multe proiecte împreună cu Emmaus. Mă bucur foarte mult că am reușit să începem, de exemplu, să implementăm participarea la festivaluri din orașul Iași, să participăm la acțiuni culturale, acțiuni punctuale, etc., care au făcut posibilă promovarea Emmausului către populația orașului.

Ai sfătui pe cineva să-și facă un voluntariat la Emmaus Iași ?

Aș recomanda foarte mult cuiva să facă un serviciu civic voluntar, pur și simplu pentru că este o oportunitate incredibilă de a descoperi o mulțime de lucruri, indiferent dacă este vorba despre sine sau despre o altă țară, bineînțeles dacă ai posibilitatea de a face un serviciu civic în străinătate. Este o modalitate excelentă de a te implica într-o asociație timp de câteva luni sau un an și de a putea descoperi altceva. Aș recomanda în mod special să faceți serviciul civic la Emmaus Iași, deoarece este cu adevărat o asociație superbă. Te simți rapid foarte bine integrat. Oamenii sunt foarte primitori, foarte prietenoși. Munca cu companionii, cu persoanele fără adăpost este foarte interesantă și plină de satisfacții. Cred că este cu adevărat o experiență de trăit.

Ce părere ai tu de România ?

Este o țară care-mi place foarte mult, fiindcă, după venirea mea ca studentă Erasmus, acum 6 ani, sunt tot aici. Deci este în mod clar o țară care m-a atins sufletește și este o țară pe care îmi place să o descopăr. Chiar și acum, îmi face mare plăcere să o vizitez, să mă întâlnesc cu locuitorii săi, să-i descopăr cultura și tradițiile. Este o țară care pentru mine are un potențial enorm. Este întotdeauna o plăcere să-i fac să o descopere pe oamenii care vin din Franța sau din străinătate, dar și pe prietenii mei și familia mea.

Pentru a concluziona, ce urmează pentru tine ?

Pentru moment, proiectul meu principal este să încep și să termin doctoratul. Așa că mai stau încă trei ani la universitate. Sper ca totul să fie bine. Va fi o experiență incredibilă, cred. Apoi, îmi voi continua viața în România, mă voi implica în continuare în viața locală. Cât despre Emmaus, voi susține Emmaus ca voluntară și în cadrul consiliului de administrație. De asemenea, sper să pot continua să mă implic în crearea Emmausului România, proiect pe care încerc să-l urmăresc îndeaproape, deoarece este un proiect cu adevărat grozav și
interesant.

Îți mulțumesc pentru acest interviu, și îți doresc o continuare bună.

Mulțumesc, o continuare bună și ție.