Portretul lunii: Elena, responsabila la Emmaüs Longjumeau (ianuarie 2023)

Gelu: Bună Elena, mulțumim că ne-ai primit în comunitate! Ne cunoaștem de mult timp și am lucrat împreună recent, faceți o treabă grozavă! Ne poţi spune care este secretul dezvoltării, într-un timp destul de scurt, a unui cadru social și economic precum Emmaus așa cum s-a făcut la Longjumeau ? Care este cheia succesului?

Elena: Este un succes pentru că iubesc ceea ce fac, petrec mult timp în comunitate. Lucrul cu oamenii în dificultate nu este o muncă într-o întreprindere (corporatistă), este o comunitate, toată lumea este conectată, toată lumea îl susține pe celălalt și mergem înainte împreună.

Este foarte important ca oamenii pe care îi întâmpinăm să vadă urmarea acțiunilor făcute de ei, să știe la ce sunt folosiți banii câștigați din vânzare. Acești bani sunt folosiți, de exemplu, pentru a ajuta alte persoane care se află și ele în dificultate, fie în judeţul Essonne (Ile de France, Franţa), fie în Europa, fie în lume.

Gelu: Cum abordează comunitatea consecințele războiului din Ucraina?

Elena: Pentru comunitate, nu este deloc o problemă. În Longjumeau, am încercat să lucrăm și să facem corect lucrurile împreună cu prefectura pentru a organiza transporturi, dar hei, după zece zile am devenit nerăbdători (din lipsă de răspuns), am luat două dube cu Emmaüs Déols și am plecat la granița Polonia/Ucraina. De fapt trebuia sa recuperăm mai degrabă familii de ucrainieni (femei și copii) pentru că bărbații nu pot părăsi țara și i-am adus la noi.

Și nu s-a terminat: acum două săptămâni, am mai primit o altă familie, care acum stă la persoane private în Essonne. Deci nu este o problemă, salutăm pe toată lumea, încercăm să ne descurcăm pentru o primire demnă și sprijin psihologic, pentru că sunt oameni foarte afectați de ceea ce au trăit.

Gelu: Un cuvânt pentru comunitatea din Emmaus Iași?

Elena: O, eu cunosc Emmaus Iași și pe Gelu de paisprezece ani! Vă mulțumim pentru ceea ce faceți, sunteți în prima linie, noi nu putem fi acolo tot timpul, așa că vă vom ajuta în continuare ca să puteți continua să mergeți acolo și să faceți lucruri în locul nostru, mulțumim Emmaus Iași ! Vom veni să vă vizităm!

Gelu: Mulțumim Elena!

Lasă un comentariu