Portretul lunii : Ioana, companioană la Iași (iunie 2018)

Întâlnire cu Ioana, companioană la Iași

Ioana, companioană la Iași, este pe cale să devină un adevărat globetrotter ! Ne povestește din experiențele sale în comunitățile Emmaus europene.

Buna, poți să te prezinți un pic ?

Sunt Ioana, am 28 de ani. Oh, am greșit ! Am 30 de ani.

Sunt din județul Iași. Am învățat la liceu Brătianu, și la Pașcani. Am fost acolo cu Casian (ed : un fost companion de la Emmaus Iași).

Sunt la Emmaus de … cred că de 4 ani.

Ce faci în comunitatea Emmaus ?

La bucătărie. Ajutor bucătar. Fac curățenie, pregătesc legumele, pun masa.

Ai fost trei luni în comunitatea din Sion, nu ?

Da, am fost în Elveția. A fost SU-PER ! Super tare ! A fost frumos!  Am lucrat pentru partea română, adică pentru comunitatea noastră, am pregătit marfa (ed : companionii care pleacă trei luni în comunitatea din Sion pregătesc camioanele trimise la noi din partea comunității Sion). Dacă nu aveam ce pregăti pentru partea română, lucram la partea elvețiană. Mergeam la primit donații, la livrări…

Ai făcut livrări ?

Da !

Și ai vorbit în franceză ?

Nu.

Nu ? Deloc ? De ce ?

Era Sam care vorbea în franceză.

Cine este Sam ? Un companion ?

Este din Elveția. Nu știu dacă este companion.

Elveția mi-a plăcut foarte mult.

Ce ți-a plăcut cel mai mult ?

Tot ! Nu pot să aleg, căci mi-a plăcut tot. N-am ce să zic.

De la început până la sfârșit, a fost bine?

Totul a fost ok, foarte frumos. Mai ales șefii de acolo.

Deci, ai înțeles un pic de franceză ?

Un pic am înțeles, da!  Mi-a plăcut de Vincent, care era director , mi-a plăcut foarte mult. De asemeni de Robert, Jeremy. M-am înțeles cu toți. N-am avut probleme cu nimeni.

Cu cine ai fost în Elveția ?

Cu Costel.

Cum a fost cu el ?

Ne-am înțeles ca frații. N-am avut probleme.

Și te-ai plimbat un pic acolo ? Cum este ? Este munte ?

Am fost la munte. M-am plimbat cu Jeremy : eu, Jeremy și copilul lui.

De ce ai vrut să pleci din România?

Am vrut să vad cum e în afară. Eram foarte curioasă.

Când ai plecat în Elveția, era prima data când ai plecat din România ?

Nu, prima data am plecat în Anglia , în schimb de experiență , în cadrul fundației Emmaus. La Carlton. Acolo am stat o lună și trei săptămâni. A fost și acolo frumos. Și în Franța a fost frumos. La Paris. Am fost cu Gelu, Florin, Costel, Clémentine… (ed : responsabili, companion și voluntara din echipa Emmaus Iași). Am stat o săptămână sau două, anul trecut. Oricum, a fost frumos. Am văzut Tour Eiffel. Mi-a plăcut foarte mult. Aceste trei locuri mi-au plăcut : Sion, Paris și Carlton.

Ce ai făcut în Anglia ?

În Anglia am triat haine și donații. Alegeam haine : fete la fete, barbați la barbati, veselă la veselă. Eram împreună cu Vasile (ed : un companion din Iași).

Dar un loc unde nu mi-a plăcut a fost Germania. De acolo am venit bolnavă. Nu mi-a plăcut mâncarea, munceam cu stomacul gol. Cu șefa a fost ok, foarte bine. Dar restul… Cel mai neplăcut era că eram singură.

Ar fi fost mai bine dacă ai fi plecat împreună cu un alt companion ?

Da, ar fi fost mult mai bine. Când pleci singură… e greu greu tare ! Mai ales când nu știi limba.

Engleză știi ? Ai înțeles limba acolo, la Carlton ?

Nu, dar am fost cu Vasile acolo. El știa engleză și traducea.

Și în Elveția ?

În Elveția mai înțelegeam câte ceva. Înțeleg puțin franceză. Nu așa de bine. Înțeleg dar nu pot să vorbesc.

Ai vrea să faci cursuri de limba franceză ?

Mi-aș dori să fac, să învăț puțin limba franceză ca să știu  când plec în afară.

Sigur. Putem face aici, acum. Și când mai pleci, știi franceză

Da, se poate.

Sunt alți țări pe care ai vrea să le vizitezi ?

Aș vrea să mai plec încă odată în Elveția. Și în  Anglia. Dar aș vrea să mă mai duc acolo unde am mai fost. Mi-a plăcut acolo la ei. Dar din păcate,  nu mai este șefa pe care o știu eu, în Anglia.

Și acum, care sunt proiectele tale ?

Tot la bucătărie. Și să mă las de Coca Cola (râde).

Vrei să spui ceva despre tine ?

Vin de la o familie unde am lucrat ca bonă. Dar nu mi-a plăcut. Am plecat de acolo  și am dormit trei nopți pe unde am apucat. Și apoi am venit aici, la Emmaus.

Cum ai cunoscut Emmaus ?

L-am cunoscut printr-o fată care a stat și ea aici. Când ea statea aici, eu făceam școala. Dacă nu era fata asta, nu aș fi aflat de existența  fundației Emmaus. Am avut noroc de ea. Când ea mi-a vorbit despre Emmaus (a vizitat școala noastră). Mi-a povestit, numai de de bine, cât de fain este aici. Nu stai pe pământ, ai căldură permanentă. Și mi-a zis că aici sunt oameni care te ajută. Și a avut dreptate, aici este exact cum mi-a povestit. Noi, companioni, avem noroc de Emmaus. Altfel, dacă nu exista Emmaus, noi muream de foame. Și mulțumesc lui Abbe Pierre, că a înființat fundația Emmaus. Apoi, trebuie sa îi mulțumim mai ales lui Gelu.  Ne ajută  cât poate de mult. Îi mulțumesc tot timpul. Îi mulțumesc și în interviu. M-a ajutat foarte mult. M-a ajutat să scap de o boală de care sufeream.

Cum ai învățat să înțelegi franceză ? Ai facut cursuri ?

Nu ! Mai veneau francezi aici. Timothée, Carole (ed : tineri francezi în serviciu civic de un an de zile la Emmaus Iași), Mai veneau alți francezi pentru perioade mai scurte de voluntariat. Vorbeau între ei în franceză, și eu ascultam. Așa cum au fost Clementine, Clara, Marie. Și acum sunteți voi  Și vor mai veni și alți  francezi.

Ai fost la Popești, deja ?

Am fost și la Popești, dar n-am putut sta mult acolo, că am o problemă cu o ureche. În timp de iarnă, nu pot să stau acolo. E foarte curent și frig.

Mai vrei să adaugi ceva ?

Ce să mai zic ? Dacă mai deschizi un subiect, poate mai continuam. Hai, nu mai știu. Am să mai amintesc încă oadată oamenii care ne-au ajutat pe noi : Gelu, Abbe… Abbe Pierre. Primul la mână : Abbe Pierre, Gelu, și oameni dragi care au fost aici. Le mulțumesc foarte mult. Jos pălăria, vă apreciez.