În această lună, cu ocazia ședinței Colectiv România, care a avut loc la Iași, am vorbit cu Maryse, membru la Consiliul de Administrație din Emmaus Internațional. Aceasta ne vorbește despre parcursul său în mișcarea Emmaus.
Ce este Colectiv România ?
Colectivul România are loc de două ori pe an și reunește membrii comunităților Emmaus din România (Iași, Satu Mare și Târgu Jiu), membrii echipei Emmaus Internațional și Emmaus Europa, împreună cu prietenii din alte comunități din Europa (Anglia, Elveția). Este oportunitatea de a vorbi despre dezvoltarea proiectelor comunităților din România dar, de asemenea și de problematicile mișcării Emmaus la scară europeană și despre evenimentelor internaționale viitoare.
Maryse, de cât timp faci parte din Consiliul de Administrație din Emmaus Internațional ?
De foarte puțin timp, din luna septembrie a anului 2017.
Poți să ne explici care este rolul Emmausului Internațional în mișcarea Emmaus ?
N-am toate informațiile, vreau să spun doar punctul meu de vedere.
Primul lucru este că Emmaus Internațional continuă ceea ce a început Abatele Pierre. Emmaus Internațional are o secțiune despre viața lui Abatele Pierre (www.emmaus-international.org). Există și site-ul actemmaus.org , ce conține mici videoclipuri cu mai multe experiențe prin lume.
Emmaus Internațional s-a format de foarte mult timp : după Iarna anului 1954 (ed : perioadă în care Abatele Pierre a inițiat mișcarea Emmaus), mai multe țari au cerut ajutorul lui Abatele Pierre pentru a sprijini grupuri locale, care au devenit mai târziu grupuri Emmaus. Este o structură piramidală compusă din patru regiuni : regiunea Africa, regiunea Asia, regiunea America și regiunea Europa. Așadar, Emmaus Internațional, se compune din mai multe grupuri, care s-au organizat pe loc, dar care aveau nevoie de o entitate mai importantă pentru a putea exista. În Europa, de exemplu, grupuri din Georgia și Letonia, care nu sunt grupuri Emmaus, au cerut celor de la Emmaus Internațional să facă parte din această rețea. A face parte din mișcarea Emmaus Internațional este o legitimitate, este o recunoaștere și asta permite grupurilor să aibă o reprezentare diferită de țara lor de origine. Chiar în Franța, sunt grupuri care împărtășesc valorile Emmausului și au nevoie de a fi denumiți Emmaus, pentru că, cu cât suntem mai mulți, cu atât suntem mai puternici.
Grupurile care compun Emmaus Internațional sunt foarte diverse in activitatea lor, esentialul, este să împărtășească valorile Emmausului.
Este important să ne reamintim de luptele pe care le-a avut Emmaus Internațional : luptele în jurul ecologiei, în jurul liberei-circulații a persoanelor și în jurul justiției sociale. Când vorbim despre aceste lupte, nu sunt cuvinte fără rost : de exemplu Emmaus Internațional a înființat societăți mutuale în domeniul sănătății în unele țări africane sau în India. Fiecare grup, fiecare țară au experiențe foarte interesante. De exemplu șantierele internaționale (tabere de vară) : interesul este să împărtășim puncte de vedere diferite despre subiecte comune cum ar fi agricultura ecologică de la șantierul de la Kudumbam din India. Libera-circulație a persoanelor, precum și chestiunea vizelor este o problema importanta pentru Emmaus Internațional. Chiar președintele actual, care vine din Benin, a avut mari probleme în obținerea vizelor. De exemplu pentru a ajunge în Peru, a trebuit să aștepte foarte mult timp pentru a obține viza.
Poți să ne vorbești de experiența ta în mișcare, înainte de a fi în Consiliul de Administrație din Emmaus Internațional ?
Pentru început, am fost o clientă fidelă a magazinului Emmaus Chalon-sur-Saône (Franța). Dar este adevărat că, fiind clientă, nu aveam idee “care sunt valorile, şi ce face mai exact mișcarea Emmaus”. Când am devenit pensionară m-am hotărât să fac voluntariat la Emmaus deoarece îmi plac foarte mult lucrurile vechi.
Acolo, nu erau mulți candidați pentru a face parte din Consiliul de Administrație. Mi-au propus asta şi am acceptat..
Atunci cand, reprezentantul grupului nostru de la Emmaus France a dorit să plece, i-am luat locul și acolo am descoperit valorile și luptele mișcării. Am fost inclusă în secțiunea pe care o numim “ramura 3”,şi anume formare și inserţie. A fost o deschidere extraordinară și o întâlnire cu tineri salariaţi, iar asta m-a încântat foarte mult.
La Emmaus France, am făcut parte din două comisii care mă interesau în mod deosebit : solidaritatea și urmărirea grupurilor.
Întotdeauna, am avut interes pentru tot ce se dezvoltă la nivel internațional și pentru călătorii. Din acest motiv mi-a atras atenţia Emmaus Internațional, însă nu m-am gândit vreodată să candidez la Consiliul de Administrație.
Proiectele la care lucrăm sunt foarte interesante. Simţim că din ceea ce facem rezulta ceva frumos, iar deciziile pe care le luăm în şedinţe, le punem în practică.
Ai participat la Colectivul România din Iași. Ce poți să ne spui despre asta ?
Este al doilea colectiv la care particip. Am o legătură afectivă cu România. În general, nu participă toate persoanele care fac parte din Emmaus Internațional. Sunt mai mulţi salariați sau membri ai grupurilor Emmaus care au o legătură cu grupurile din România. Acum, am venit in calitate de membră a grupului Emmaus Chalon-sur-Saône.
In urma discuțiilor, văd lucrurile în mod diferit, în privinţa camioanelor de donații… Trebuie sa avem grijă ce punem în camioane : de exemplu, un grup african a primit schiuri… trebuie să punem lucruri în funcție de nevoile fiecărei comunități.