Portretul lunii : Vasile și Nicu, companioni la Popești (mai 2018)

În această lună, mergem la Popești pentru a conversa cu doi companioni : Nicu și Vasile. Care este parcursul lor, care este rolul lor în fermă?

Bună ziua Vasile, poți să te prezinți ?

Sunt Vasile, am vârsta de 24 de ani. M-am născut în județul Iași. Am avut un conflict cu familia. Am fost la protecția copiilor. Am terminat școala în 2012. Am cunoscut Emmaus prin intermediul unui coleg.

De cat timp ești la Emmaüs ?

De 2 ani. Am ajuns la fundație în 2015. Înainte stăteam în stradă.

Acum, ești la Popești. Ai fost tot timpul la Popești, sau și la Iași ?

Numai la Popești. Mi-ar plăcea la Iași, dar am fost tot timpul la Popești.

Care sunt activitățile tale ?

Muncim în colectiv, în gospodărie. Mă trezesc la 7:30, fac ceai și pregătesc micul dejun. Apoi, particip la sedința cu companioni și responsabilii, de la 8:30 până la 9 pentru a organiza ziua care vine. De la 9 până la 11, muncesc, și muncesc și  după amiază. Cam acesta ar fi programul de fiecare zi. Cu animale  Mă ocup de animale, de găini, avem și pui mici.

Îți plac animalele ?

Da. Și lucrez la câmp, când e vara. Îmi place.

Ai fost în Elveția, în cadrul Emmausului, nu ?

Da, am fost în Elveția, anul trecut, în aprilie, o lună de zile. Acolo e diferit. Mi-a plăcut colectivul, comunicarea. Era o fermă ecologică, am cules spanac, am curățat morcovi, pentru clienți.

Experiența mi-a plăcut. În particular relațiile cu colegii : comportamentul politicos, spiritul echipei, limbajul decent, ajutorare între ei la muncă, prietenie… Vorbeam engleză. Am învățat la liceu. Și vorbesc câteva cuvinte de limba franceză. C’est fini (Gata). Un petit peu (Un piculeț).

Am venit în Elveția cu avionul, și m-am întors cu mașină. Am vizitat Germania, Austria. Foarte frumoase, țările europene. E mai frumos ca în România.

Aș dori să văd și Franța. N-am fost niciodată.

Și am văzut capre (într-o altă fermă elvețiană). Erau doi oameni, 70 de capre, 70 de vaci. Totul era mecanizat. Îmi plac mașinile. Asta m-a impresionat, și brânzeturile lor !

Și faci desene cu mașini, nu ?

Da, de la 10 ani, de la școală. Îmi place foarte mult să le desenez. Sau copiez poze de pe Internet, sau mă uit la mașini (tractoare…).

Și vreau să fac școala de șoferi. M-am pregătit. Mă poate ajuta un permis de conducere. Scopul este să caut un job ca șofer, să am un atestat de șofer cu categoria B sau transport de marfa.

Îmi plac mașinile. M-am dus deja la Bistrița-Năsăud, la cablaj auto, dar n-a ajuns. După am plecat la București. O lună de zile, dar patronul nu era corect, mi-a vorbit urât. Am plecat.

Atunci vrei să fii șofer… și unde ai vrea să trăiești ? In oraș sau la țară ?

Orașul este aglomerat… Mi-ar plăcea la țară, dar cu o mașină personală, să mă duc la serviciu. Fără mașină, este greu.Bună ziua Nicu, poți să te prezinți ?

Sunt Neculai, sau Nicu. Am 54 de ani. M-am născut în Sinești, aici în județul Iași.

De cat timp ești la Emmaus ?

Din 2010-2012, cam așa. Și am fost plecat de mai multe ori, și m-am întors. Am plecat din cauza animalelor. M-am saturat. Am stat tot timpul la Popești. Niciodată la Iași.

Care sunt activitățile tale ?

Mă ocup cu animale : ponei, găini, porci… Și câmpul. Și când este necesar, la TIR, la grădină.

Și când erai plecat din Fundația, ai călătorit ?

Am vrut să plec în Franța, dar n-am putut. Dar am fost în Grecia, înainte să cunosc Emmaus. La Emmaus, am fost de mai mult ori, de patru ori. Am căutat un loc de muncă, am găsit, am revenit… Și am fost la mănăstire.

Și ți-a plăcut  la mănăstire ? Sau era prea… liniște ?

Ah ah ! E… corupt. Dar a fost un loc bun. Altceva ?

Care sunt proiectele tale ?

Acum sunt în vârstă. Înainte, când eram mai tânăr, Emmaus era un pas spre viitor. Acum, știu să voi rămâne la Emmaus, poate.