Portretul lunii : Nicu, companion bucătar la comunitate şi pentru cei de pe stradă (feb. 2020)

Am profitat de această lună, în care, am lucrat împreună la proiectul maraude și de vizita în Belgia pentru a vorbi cu Nicu, companion la Iași, care are un rol primordial în timpul iernii. Vă invităm să descoperiţi mărturia lui, realizată în timpul unei seri de maraude, în mașina care distribuie hrana…

 

Bună ziua, poţi să te prezinţi ?

Eu mă numesc Nicuşor A., am 31 de ani. Rolul meu la Emmaus este să lucrez pe programul maraude : să fac mâncare, să merg în stradă, să împart la oamenii străzii haine, mâncare. Fac cumpărăturile dimineaţă, după aceea ne apucăm de pregătit sandvișurile, supa şi ceaiul. Lucrez în mare parte cu voluntarii veniţi din Franţa.

Și cum funcţionează pe stradă ? Cum este organizat maraude-ul ?

Când sunt pe stradă, împart mâncarea cu voluntarii care sunt în ziua respectivă la maraude. Facem un program săptămânal. Lunea facem un tabel, și de luni până vineri sunt mulți voluntari, nu sunt aceeași în fiecare zi. De obicei, lunea suntem trei, dar în alte zile suntem doi, dacă nu avem haine de împărţit.

Doar Emmaus pregăteşte mâncarea ?

Nu, mai luăm ciorbă de la un restaurant partener : Cuib, de marţi până vineri. Uneori nu mergem noi la “adăpostul de noapte”, pentru că mai vin și alte asociaţii : Ştergem o lacrimă sau Harmony. Sunt două asociaţii care vin odată pe săptămână sau o dată la două săptămâni. Noi nu mergem în ziua respectivă la centrul de noapte.
O dată pe săptămână fac mâncare pentru oamenii străzii, mâncare mai consistentă în afară de ciorbe. Fac mâncărică de cartofi cu carne sau cu afumătură. Dimineața mă duc la cumpărături, și după aceea mă apuc de pregătit legumele, carnea… durează cam două-trei ore.

Am prezentat reţeta în scrisoarea lunii trecute. O puteţi găsi dând un click pe acest link..

În afară de maraude… ce mai faci ?

În afară de maraude, mai fac și mâncare pentru comunitate. Gătesc și pentru maraude și pentru comunitate.

De când îţi place atât de mult să gătești ?

De mic copil mi-a plăcut chestia asta să învăţ. Mergeam la familii, la prieteni, mă uitam cum gătesc alte persoane. Și de mic, am zis că atunci când o să cresc mare o să fac o şcoală de bucătar și o să devin bucătar, să fac mâncare. Am făcut o şcoală de trei ani jumate, lucrător în alimentaţie publică și am învățat acolo să fac diverse mâncăruri. Nu am învăţat doar la şcoală, am învăţat și de la alte persoane…

Și ai mai muncit în afară Emmausului ?

Am mai muncit la restaurantul Cuib ca bucătar, și am mai muncit la încă două restaurante.

Ai fost în Belgia acum puţin timp… de ce ?

Am fost la un eveniment al asociaţiei Mergem, care a împlinit 20 de ani de activitate. Asociaţia Mergem ne-a ajutat și ne ajută cu fonduri pentru maraude, pentru oamenii străzii, și acum când am mers cu Leïla la Bruxelles, ne-a ajutat pentru a cumpăra pomi pentru Belvedere. Standul nostru a fost pentru a strânge fonduri și a cumpăra pomi fructiferi pentru a-i planta la Belvedere. Un pom costă 10 euro (achiziția și costurile aferente plantării).
Oamenii ne dădeau bani, desenau pomul iar noi le puneam pe panoul nostru de la stand.
Obiectivul zilei era să ajungem la 200 de copaci. Noi am ajuns la 184 de copaci.

În rest, evenimentul a fost super tare. Mi-a plăcut foarte mult. M-am întâlnit cu Laetitia, care avea un stand cu desenele lui Nicu E. (Nicu este un tânăr care a ieşit acum puțin timp din stradă. Locuiește la sora lui, și ca familia să fie susținută financiar, Laetitia, prin Mergem, a organizat o vânzare a desenelor lui în cadrul acestui eveniment, ed). A mai fost un stand organizat de David, acest stand a vândut zacuscă și dulceaţă de cireşe (zacusca și dulceaţa sunt făcute de o familie din Turda și vândute în Belgia. Reprezintă un sprijin financiar pentru familie, ed). Au mai fost multe standuri cu mâncare, cumpăra lumea. Noi am mâncat supă românească. Am mâncat și aia cu ciuperci… cum se cheamă chestia aia rotundă… quiche (un fel de tort sărat, care se pronunţă chiş, ed) ! Pentru prima oară, am mâncat quiche. Foarte bun.

Mulțumim Nicu ! Un maraude plăcut îţi dorim !