Portretul lunii: Simon, companion de la Emmaus Cambridge (martie 2023)

Salut Simon, ne poți spune cine ești?

Sunt un companion de la Emmaus Cambridge (Regatul Unit).

Ești chiar din Cambridge ?

Nu, sunt din apropiere de Cambridge.

De cât timp lucrezi la Emmaus?

Din 2014, dar mi s-a întâmplat să plec și apoi să mă întorc.

Și ce faci la Emmaus Cambridge?

Sunt șofer și gătesc puțin. Primesc și companionii noi, mă asigur că își găsesc locul. Sunt și reprezentantul companionilor, așa că particip la câteva ședințe Emmaus UK, pentru a reprezenta comunitatea Cambridge.

Care sunt activitățile de la Emmaus Cambridge?

În principal, magazinul second-hand, dar facem și o mulțime de „pachete de solidaritate”.

Seamănă un pic cu un marod, așa cum facem noi ?

Nu chiar. Recent, am găzduit destul de mulți ucraineni. Am distribuit peste 27 kg de donații de persoană și îi ajutăm cu toate procedurile administrative. De asemenea, oferim peste 180kg de produse diverse pe zi. Recent, am făcut și donații pentru Turcia, lucruri mărunte, pentru că au primit un val mare de donații, așa că nu a fost chiar necesar să adăugăm și altele.

Cum ai descoperit Emmaus Iași?

Un prieten care a mers la Emmaus Satu Mare mi-a spus „Ar trebui să mergi la Iași!”. Este a treia oară când vin aici.

Și de ce te-ai hotărât să te întorci?

Pentru că iubesc România. Pe șefii de aici, pe de altă parte, nu prea… (râde)

Îți place să-ți petreci vacanțele aici ?

Da, foarte mult !

Deci ai venit în timpul vacanței?

Da, aș fi putut să plec în Spania sau în Grecia, dar mă aflu aici în România… (râde)

Ce activitati faci la Iași?

De cele mai multe ori, încerc doar să mă fac util acolo unde pot. Puțin mai puțin momentan pentru că m-am îngrășat un pic: înainte eram mai activ decât acum. Am putut arunca o privire și în centrul orașului, sunt lucruri frumoase de văzut și de vizitat.

Ce diferențe ați observat între Emmaus Iași și Emmaus Cambridge?

Aceasta este o altă poveste. În Marea Britanie, Emmaus este mai mult un adăpost, există o separare reală între membrii personalului și beneficiari. Aici, există mai mult o latură de „familie”. 

Nu e așa la Cambridge?

Nu chiar, există mai puțin din această relație strânsă, nu-i vei vedea pe toți gătind, stând jos și mâncând împreună. Există o separare: pe de o parte rezidenții, pe de altă parte membrii personalului. Pe când aici, la Iași, suntem mai mult timp toți împreună. Am încercat să-i explic asta directorului de la Cambridge, i-am spus „Ar trebui să mergi acolo și să vezi asta cu ochi tai”. I-am explicat că aici legăturile sunt mai mult de familie, că toată lumea îi acordă atenție celuilalt, e un alt sentiment. 

Este o asociație mai mare la Cambridge?

Da, este mult mai încărcată: sunt 45 de companioni și 20-25 de angajați. Există manageri pentru aproape orice: catering, întreținere, un supraveghetor pentru bucătărie, și pentru vânzări. 

Ai spune că primirea este necondiționată în Cambridge?

În Cambridge, există puțin mai mult personal decât în ​​alte comunități din Marea Britanie, ceea ce facilitează gestionarea medicamentelor de sevraj pentru probleme legate de droguri și alcool. Multe comunități Emmaus din Marea Britanie nu acceptă atât de multe persoane cu probleme grave de droguri sau alcool. Majoritatea comunităților au un singur membru al personalului dedicat acestui sprijin și acea persoană poate avea și alte locuri de muncă, în timp ce la Cambridge există trei persoane dedicate sprijinului, așa că este posibil să acceptăm oameni care au mai multe probleme grave și să se lucreze cu ei pentru a-i ajuta să scape de ele.

Unele comunități verifică acum cazierul judiciar, pentru a vedea dacă persoana a avut probleme cu poliția, pentru că ei vor ca magazinul second-hand să aibă succes. Deci controlează oamenii care vin, ceea ce contravine principiilor fundamentale ale Emmaus, care spun că ar trebui să poată primi pe oricine, nu ești de acord?

Da desigur, dar dacă nu au mijloacele sau sprijinul necesar, nu este ceva ușor.

Este adevărat, dar știi că Emmaus trebuie să primească și să ajute pe toată lumea, indiferent de originea persoanei? Deci nu sunt neapărat de acord cu excluderea cuiva doar pentru că a avut anumite probleme sau încă le mai are. 

Da, tocmai din acest motiv unii își vor găsi refugiul la Emmaus.

Exact.

Foarte bine, nu mai avem întrebări pentru tine, mulțumim că ne-ai acordat un pic din timpul tău să răspunzi la ele!

Lasă un comentariu