Portretul lunii : Vincent, responsabil adjunct la Emmaus Sion (mai 2019)

Partenaires Emmaus Sion Suisse

Bună ziua Vincent, poți să ne explici parcursul tău, și când ai venit la Emmaus ?

După o perioadă fără muncă, am descoperit Emmaus din întâmplare. Căutau personal, am aplicat… și sunt responsabil adjunct de 11 ani.

Poți să ne prezinți comunitatea Emmaus din Sion ?

Fondată în 1979, comunitatea Emmaus din Sion a primit primul companion în 1980. Acum, comunitatea are o capacitate de primire de 15 bărbați și 4 femei.

Comunitatea Emmaus din Sion este o asociație autofinanțată, care nu primește nicio subvenție. Sunt 14 salariați, cam zece voluntari și are două posturi pentru persoane în serviciu civil (în Elveția, serviciul civil este alternativa serviciului militar, ed) și cinci posturi pentru șomerii care ajung la sfârșitul drepturilor. Companionii pot beneficia de ajutor psihologic, social și financiar, și de diferite structuri de primire.

Care este legătura între comunitatea Emmaus din Sion și Emmaus Iași ? Camioanele, stagii, țesutul ?

Emmaüs Sion a vrut să participe din nou la un program de solidaritate. Înainte de a fi parteneri cu Emmaus Iași, n-am făcut niciodată ceva în domeniul solidarității. Directorul din Sion s-a întâlnit cu Gelu, cu ocazia unei ședințe, și a fost interesat de parcursul lui. După aceea am venit în România, și am trimis primele camioane. Parteneriatul nostru trebuia să dureze trei ani, dar în cele din urmă, trimitem camioane din 2014.

Mai târziu, am participat la Colectivul România, și am hotărât cu Gelu să vină doi companioni români din Iași, in schimb de experienta La Sion, pe rând, pe o durată de trei luni, pentru triajul mărfii și încărcarea camionului.

În același timp, am avut la noi un voluntar foarte priceput la meșterit, cu bune cunoștințe în construcții (un gând bun pentru Henri). Era interesat și el de Iași, și care, după o vizită făcută acolo, a putut sa facă planurile pentru mansarda comunității din Iași.

Țesutul : o poveste deosebită ! Intr-o zi, suntem contactați de o doamnă : ar vrea să doneze războaiele sale de țesut. Am zis să voi vorbi cu responsabilul din Iași, să știu dacă ar fi interesat. Gelu a răspuns “da”, și un nou partenariat a început cu Anne-Lise. Iată puțin, parcursul global de solidaritate și de parteneriat între Emmaus Valais (Valais-ul este regiunea orașului Sion, ed) și Un Coup de Main d’Emmaus Iași.

Participați la colectivul România… ce interes și ce importanță pentru Emmaus Sion să participe la colectiv ?

Colectivele sunt foarte interesante… în primul rând pentru că ne permit să descoperim alte grupuri europene și să vedem funcționarea lor și comunitatea lor.

Când colectivele au loc în România, aceasta ne permite să vizităm alte comunități românești, modul lor de funcționare… și bine înțeles, trecem de fiecare dată prin Iași, să vedem evoluția și eventual nevoile de moment.

Colectivele ne permit să ne exprimăm opiniile și ideile noastre despre comunitățile actuale sau viitoare (în proiect). Ele mi-au permis să împart experiența de solidaritate, luând în valiza mea colegi și companioni, care să descopere și să înțeleagă de ce participăm la această solidaritate.

Prin intermediul colectivelor, am reușit ca și Isabelle, din Emmaus Berna, să participe la solidaritatea pentru Iași.