Portretul lunii : Gelu, director si co-fondator al asociației Emmaus Iași (martie 2022)

Pentru acest interviu lunar, l-am ales pe Gelu Nichițel, director si co-fondator al asociației Emmaus Iași.

Sammy : Gelu, te las sa te prezinti.

Gelu : Sunt Gelu Nichițel, am 48 de ani, sunt casatorit, am doi copii si de 22 de ani sunt la conducerea Emmaüs Iași.

Sammy : Care a fost trecutul tău înainte de a crea asociația ? 

Gelu : Am plecat în Franța la Paris, după studii. Cu prieteni francezi, am creat o asociație la Pantin (lângă Paris). Apoi m-am întors în România pentru că erau mulți copii care aveau nevoie de ajutor. La Iași, am găsit o echipă bună, cu un coleg care m-a susținut foarte mult, care a crezut în visul meu. Cu această echipă, am creat asociația care acum are 22 de ani : „Un coup de main d’Emmaus Iași” pentru că asociația la care am lucrat la Paris se numește„Un coup de main”.

Sammy : Îmi poți spune cum a evoluat asociația ?

Gelu : A fost foarte greu la început, să obținem, bani sau ajutor material. Am lucrat cu președintele nostru Juan Rodriguez la Paris. A descoperit că în Paris erau oameni fără adăpost, cerșind. Apoi am început să lucrăm cu români, romi etc…

M-am întors la Iași cu prietenul meu Florin Sabie, era foarte tanar dar credea în visul lui. Nu s-a temut să renoveze o casă în ruină și să înceapă o viață socială și asociativă pentru persoanele aflate în nevoie. Pentru noi a fost foarte greu. La început, am găsit un grup de fete care stăteau singure în centrul Iașului. Așa că le-am adus la casa pe care o reparam, astfel a început comunitatea.

Sammy : Ne poți spune acum despre Belvedere, Popești și motivul creării lor ?

Gelu : Crearea celorlalte spații ale Emmaus Iași a pornit de la ideea de a crea și dezvolta o economie locală, de a nu depinde mereu de camioane și din marfa venită din afara. Al doilea motiv a fost să facem un fel de terapie pentru companionii noștri. Majoritatea au trăit în orfelinate. Pentru a le oferi încredere în sine și a-i prețui în munca lor, ne-am gândit că vor putea lucra în domeniul agriculturii sau să crească animale. Am avut ocazia să cumpărăm cele trei locuri de la Emmaus destul de ieftin.

Casa din Popești „Grégory & Didier”, de exemplu, a fost donată de o familie elvețiană, care și-a dorit să facă aceeași acțiune socială ca și noi, dar care nu a reușit și de aceea, au avut încredere în noi să le continuăm proiectul cu condiția ca spațiul din Popești să nu devină o afacere, ci să rămâne o casă socială. Cred ca am respectat aceste condiții. Sunt oameni grozavi și încă ne vedem.

Sammy : Și ai putea să-mi spui ceva mai multe despre rolul tău de delegat național al României ?

Gelu : Sunt delegatul național Emmaus pentru România. Dacă cineva vrea să creeze un Emmaus în România, trebuie să treacă prin mine. Pe urmă, îl sfătuiesc și îl însoțesc.

Sammy : Există unul sau mai multe momente care te-au marcat pe parcursul carierei tale ?

Gelu : Cred că sunt multe momente. Am încredere în mine, și mereu cred că dacă îmi pun ceva în cap, voi reuși, pentru că am o răbdare enormă. Chiar dacă poate părea o nebunie să lucrezi și să dezvolți lucrurile în mai multe direcții, în România sunt oameni care au nevoie de asistență socială. Nu există protecție socială aici. Pe mine, mă frapează să văd oameni care trec pe lângă persoane care locuiesc în stradă fără să reacționeze. Dacă e câine, îl mângâi, dar dacă e bărbat…, poate are nevoie să-l însoțești pentru că e alcoolic, pentru că e bolnav etc…. Societatea de astăzi este mai îndreptată spre interesul personal decât spre interesul comunității.

Îmi aduc aminte de o altă întâplare, dar negativă. Într-o zi, a venit un bărbat și i-am prezentat acțiunea noastră. La sfârșitul prezentării, m-a întrebat „Care este interesul tău aici ? De ce nu faci afaceri ? Nu a văzut rostul pentru care fac asta.

Sammy : Ce părere ai despre ce se întâmplă în Ucraina ?

Gelu : Cred că acum în Europa există un dictator foarte nebun, care a ajuns la o anumită vârstă și vrea să intre în istorie. Cu mândria lui, vrea să recreeze marea U.R.S.S. de înainte. A început un război cu toată lumea. Ne este frică de o persoană ca el, pentru că are o putere enormă cu arme nucleare. Nu trebuie să distrugem Pământul noi între noi. De ce ? Care este cauza? Nu vrem asta. Cred că este foarte puternic, are bani, are putere, are totul. Uneori devii bolnav, ești bolnav de putere, vrei să controlezi lumea. Cred că în România ne este frică, ne este frică de ceva. Este ceva ce nu știm. Nu știm dacă mâine vor veni și ei la noi acasă să ne distrugă, dar sper să nu ajungă atât de departe.

E greu să vezi copii, mame, familii despărțindu-se. Ieri au fost în casele lor cu familiile lor, căldura lor, dragostea lor și astăzi sunt în război. Sper că vor fi primiți în toate țările pentru că suntem cetățeni ai lumii.

Sammy : Mulțumesc că mi-ai acordat acest interviu. Vrei să adaugi ceva pentru a încheia ?

Gelu : Sammy, mulțumesc pentru prezenta ta aici în Iași, am avut ocazia sa ne cunoaștem și să lucrăm împreună. Sper că această fază a vieții tale petrecută cu noi în România te va ajuta să vezi lucrurile clar, altfel. Pentru a cunoaște o altă cultură, este bine să mergi în țara respectivă.