În această lună, vă propunem o întâlnire cu părintele Alfonso, care se ocupă de congregația Opera Don Guanella din Iași. De obicei, ne întâlnim cu echipa lui la comunitate sau la magazin, unde împărțim donațiile. De data aceasta, am fost la ei, și am participat la o distribuire de hrană gătită pentru oamenii străzii (maraude), organizată de ei.
Numele meu este Alfonso, sunt în România de patru ani. Suntem primii din congregația noastră care am venit în România, la Iași, să facem „Opera…” noastră, adică să deschidem un loc și să ne ocupăm de persoane cu handicap. In momentul în care am văzut niște băieți care au fost abandonați sau care proveneau din familii defavorizate, ne-am gândit cum am putea să-i ajutam. Sunt tineri din zona Moldovei, care provin din sate. Aici, sunt 15 tineri. Facem activități cu ei, ei se duc la școală normală… dar acum sunt în vacanță.
Când am venit în România, aveam un fel de teamă. Era o altă cultură, alte activități, și ne gândeam că Românii sunt foarte închiși, că nu sunt primitori. Dar ne-am înșelat, nu este adevărat. Sunt foarte primitori, respectuoși, și mai mult, văd o adevărată credință în România atât la catolici cât și la ortodoxi… și asta mi-a plăcut.
Într-o zi, am fost la piața Nicolina (ed : o piață alimentară din orașul Iași) și am văzut oamenii străzii, care stăteau acolo fără nimic, înghețați de frig, și ne-am gândit să începem o activitate cu ei. Și așa am început cu oamenii străzii. Acum, avem un proiect pe care îl dezvoltăm pe timp de toamnă, perioadă în care le aducem mâncare în fiecare zi. Este un proiect doar pentru această perioadă. Dar, ne-am gândit să facem ceva și în această perioadă de Covid-19. Și acum o lună, am aplicat, pentru un proiect, la ONG Start Kaufland. Și am primit finanțare ca să dăm zilnic mâncare, timp de două luni.
Dar de obicei, ce le lipsește oamenilor străzii, nu este mâncarea, nu sunt hainele, le lipsesc relațiile și apropierea de ceilalți oameni. Avem beneficiari care ne spun “Părinte, toată lumea ne dă ceva, dar nu există respect pentru noi, nimeni nu ne spune – buna-ziua, bună seară -, deși noi avem o inimă foarte bună”. Și într-adevăr sunt foarte educați… fără noroc în viață, dar sigur că sunt oameni foarte buni . Au nevoie de afecțiune. Este treaba noastră, să nu le dăm doar mâncare și haine, ci să stabilim o relație cu ei.
Aici, la surorile noastre (ed : Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe, congregație înființată de Don Guanella, ca parte feminină a congregației Slujitorilor Carității), care sărbătoresc 25 de ani de prezență aici în România, sunt 45 de bătrâni. Acestea au și o cantină socială. La cantină, vin aproape 80 de persoane în fiecare zi la prânz. Pe durata stării de urgență, a fost închisă, dar a fost redeschisă de pe 15 iunie. Surorile, ca și noi, desfășoară activități pentru persoanele fără adăpost, pentru că așa ajutam. Există un teren al congregației, pe care vrem să construim un adăpost de noapte pentru oamenii străzii, cu 45 de locuri.
Pentru a afla mai mult despre acțiunea lor în orașul Iași :
– pagina lor facebook : Asociația Opera Don Guanella
– site-ul lor internet : operadonguanellaromania.com