Portretul lunii : Vasile, companion, a realizat un stagiu la Emmaus Berna, în Elveția (feb. 2019)

Datorită legăturilor pe care le avem cu partenerii noștri elvețieni, companionii fundației Un Coup de Main d’Emmaus Iași au oportunitatea să plece, câteva luni, pentru a efectua un stagiu în cadrul comunității Emmaus din Sion și din Berna. Aveți aici mărturia lui Vasile, care a trăit această experiență la Berna timp de trei luni.

Buna, poți să te prezinți ? Cum ai cunoscut Emmaus ?

Vasile Z., 25 de ani. Cunosc Emmaus de la prieteni. Am venit în 2015 la Emmaus. Nu aveam unde să stau așa ca am cerut ajutor responsabililor de atunci. Ei m-au primit și m-am acomodat.

Ai petrecut o experiență de trei luni de stagiu în comunitatea elvețiană din Berna, această iarnă. Ți-a fost frica înainte de plecarea ta în Elveția ?

Nu. Niciodată.

Era prima dată când ai plecat în străinatate ?

Prima oara a fost la un proiect ecologic, la Fribourg. A două plecare a fost la Emmaus Berna. Acolo ne ocupam cu ramasaj, aduceam donații, mobilă, dulapuri iar ce nu era bun dădeam la spart. Se făcea selecție la Berna : sticlă la sticlă, marmură la marmură, fier la fier, lemn la lemn.

Ce faceai la Berna când erai liber ?

Ieșeam in oraș. Am fost la Sion de sărbătoare, în seară de 24 decembrie. Ne- am distrat împreună cu băieții de la Sion. (ed : erau doi companioni din Iași la Berna – Vasile și George -, și doi companioni la Sion – Andrei și Sorin). A fost frumos. Abea așteptam să vizitez Emmaus Sion.

Ce făceai cu elvețienii ? Ca distracție ?

Ascultam muzică.

Ce a fost diferit acolo ?

Munca colectivă. Îmi place cum se muncește. Este o diferență foarte mare fata de cum este la Emmaus, aici în România . Ne ajutăm, de exemplu la mobilă. Aveam niște cărucioare cu roți, făcute din placaj, mari, și dulapurile grele le puneam pe acestea și le transferam într-un lift de depozit, din ăla mare, care urca sus în magazin.

Ce ai învățat din această experiență ?

Triere, alegeam veselă, puneam prețurile…

N-a fost dificil ? Cu bani ? Pentru ca este diferit.

Nu, n-a fost dificil. Normal că este diferit, despre bani. Am muncit pentru bani, ca să fac școala de șofer. Acum am început cursurile. Weekend-ul ăsta sunt pe traseu.

Ce ți-a plăcut cel mai mult ?

Mie mi-a plăcut ramasaj. Aduceam mobilă, sau livram mobilă. Mobila de donație o aduceam la depozit. Dacă era ceva bun, o puneam pe un cărucior, o urcam în lift.

Vrei să spui ceva colegilor tei din Elveția ?

Salutări ! Mie mi-ar plăcea să-l cunosc mai bine pe Vincent (ed : directorul Emmausului Sion). Am văzut că este un director foarte de treabă, ne-a găzduit, ne-a primit frumos câteva zile, pe mine și pe George. Un om foarte responsabil.

Vrei să spui altceva ?

Cam atât !